Szegény embert az ág is húzza: a líra árfolyama esik, a menekülési útnak kinézett bitcoint betiltják és esik az árfolyama, végül még a tőzsde is felszívódik az ügyfelek vagyonával.

123rf

Hatvankét embert tartóztatott le a török rendőrség az ország nyolc városában. További 16 ember ellen pedig körözést adtak ki. A razziát az váltotta ki, hogy a Thodex nevű török kriptotőzsde vezetője, Faruk Fatih Özer elhagyta az országot, és magával vitte a felhasználók durván 2 milliárd dollárra rúgó vagyonával együtt. A Thodex a legnagyobb török kriptotőzsdék egyike volt.

A helyzet annyiban nem egyértelmű, hogy az ismeretlen helyen tartózkodó Özer nyilatkozatot adott ki arról, hogy a cég fizetni fog ügyfeleinek, ő pedig visszatér Törökországba. Egyelőre azonban a pénzügyi bűnözési ügyekben illetékes MASAK nevű hatóság zárolta a Thodex számláit.

Amennyiben Özer nem váltja valóra az ígéretét, aminek van némi esélye, úgy 390 ezer károsult veszíti el a pénzét. (Özer a 390 ezres számot is vitatja, szerinte 30 ezer felhasználó érintett.) Törökországban ugyanis a líra gyorsuló inflációja miatt törökök tömegei mentették megtakarításukat kriptovalutába. Azok sem lehetne felhőtlenül boldogok, akiknek a kriptopénzét nem lopták el, mert a valuta komoly árfolyamesésen van túl az elmúlt hét után.

A helyzetet bonyolítja, hogy Törökország betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedelmet a pénzügyi stabilitásra való hivatkozással.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?