A Föld napja arra is alkalom, hogy cégek új greenwashing módszereket mutassanak be. Idén legalább két pénzintézet állt elő az újrahasznosított bankkártyák ötletével. A Visának van egy jobb ötlete.

A kép félrevezető, csak egy van a bolygónkból (Fotó: NASA)

A nagy játékosok közül a HSBC rukkolt elő újrahasznosított PVC-ből készült kártyákkal. A kártyát az Idemia fogja gyártani a bank számára, és előbb-utóbb a HSBC által kiszolgált összes piacon meg fog jelenni. Először Malajziában jelent meg az újrahasznosított kártya, ott már januártól tesztelik az ötletet.

A HSBC tett egy komolyabb vállalást is: a karbonkibocsátását 2030-ra tervezi nullázni a bank. Az ígéret egyaránt vonatkozik a mindennapi működéshez kapcsolódó energiafelhasználásra és a logisztikai lánc által kibocsátott széndioxidra is.

A plasztikkártyában látja az idei divatos megoldást a Unifimoney is. Ez a prémium neobank nem egyszerűen csak újrahasznosított műanyagot használ, hanem egyenesen az óceánból lehalászott műanyagszemétből készült kártyát kínál. A kártyát a Second Wave nevű cég bocsátja ki az Unifimoney számára.

A fentiekhez mérve a Visa kevésbé látványos, de valódi vállalása egyszerű. 2040-re nettó nullára csökkenti a széndioxid-kibocsátását. A cég 2020-ra már elérte a karbonsemlegességet, de a megújuló energiaforrásokra átállás még várat magára. Ezt tervezi húsz éven belül meglépni a kártyatársaság.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?