Bizalom nélkül nincs üzlet, a blockchain teljes alapvetése hülyeség. Súlyos állításokkal esett neki egy startupper a kriptovalutás és blockchain forradalom híveinek, de ügyesen érvel.

Bizalom nélkül nincs üzlet, a blockchain teljes alapvetése hülyeség. Súlyos állításokkal esett neki egy startupper a kriptovalutás és blockchain forradalom híveinek, de ügyesen érvel.

(Fotó: Descryptive / CC-BY)
(Fotó: Descryptive / CC-BY)

Kai Stinchcombe, a True Link Financial befektetési cég alapítója, több startupot megjárt üzletember legutoljára azzal szerzett magának hírnevet, hogy egy széles körben olvasott cikkben végigrugdosta a blockchaint az utcán. Azt állította, hogy a blockchain nem valós problémák megoldására szolgál. Már azért is kapott hideget és meleget vegyesen. Most megírta a folytatását.

Az új cikkben azt fejti ki miért egy rossz jövőképre épül a technológia. Azzal kezdi, hogy hagyományosan az emberek egy problémára keresnek megoldást, és kikötnek a legolcsóbb vagy legkényelmesebb megoldásnál. A bitcoin esetében fordítva történik: az eszközhöz keresnek problémákat. Még a nemzetközi banki transzferekre szánt XRP token sem ilyen megoldás, mert a tokent kifejlesztő cég fő terméke, a RippleNet nem ezt használja a Bloomberg Businessweek szerint.

A blockchainről két állítás biztosan igaz: egyrészt minden blokk hitelesíti az előtte lévők sorát, így nem hamisíható, másrészt pedig az azonos blockchainen dolgozók közti konszenzust követeli meg. Ebből a kettőből egy olyan lista, adatbázis vagy főkönyv keletkezik, amelynek valódiságában a rendszer minden eleme egyetért.

A bizalom egy fontos találmány

Elvben a fentiből az is következik, hogy a felhasználóknak nem kell harmadik felekben megbízniuk a neten való üzleteléshez. Gyakorlatban azonban okosszerződést nem tud mindenki létrehozni, tehát vagy megbízunk valakiben, aki megteszi ezt helyettünk, vagy annyi időt szánunk rá a problémára, amennyit az amúgy nem ér meg. Ugyanez a gond Stinchcombe szerint a blockchaines szavazással is. Igaz, hogy a szavazatok listáját nem lehet majd megváltoztatni, ellenben őrülten nehéz lesz szavazni.

A fintech startupper odáig megy, hogy kijelenti, hogy a blockchainre épített üzletek a legmegbízhatatlanabbak. A tőzsdék több nagy összegű rablásnak estek áldozatul, nyomoznak különböző csalások és belterjes kereskedelmi ügyletek után. A legismertebb okosszerződésre épített cég, a DAO, pedig attól lett ismert, hogy őrült pénzeket loptak el belőle egy szoftverhiba miatt. Marad a régi megoldás: a bizalom, még olyan esetekben is, ha elvben erre nem lenne szükség.

Tanár úr bekattan

Ekkorra már Stinchcombe gyógyszere teljesen elgurul, a cikke pedig egyre szórakoztatóbbá válik. Még mindig jól érvel, de egyre vadabb hasonlatokat enged meg magának. A blockchain szerinte egy összeomlott, központi hatalmat teljesen nélkülöző államban lenne szükséges – ennek egyébként a libertariánusok valószínűleg örülnének.

Azaz, aki blockchainre épített világot szeretne, az lényegében Szomáliát szeretne csinálni az országából

– írja.

A vállalkozó szerint a bizalomra alapozott rendszerekkel el lehet érni mindent, amit a blockchain ígér. Csak matematika helyett politizálni kell. Vagy belépni a takarékszövetkezetbe és eljárni taggyűlésekre. Stitchcombe még hosszan fejtegeti miért van igaza és milyen hírek, példák szólnak mellette. Érdemes elolvasni, mert jó szöveg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Ezért marhaság az egész blockchain – Net News Global | Read Global Authentic News Stories from Reputed Websites 2018.04.17

    […] Google News Read More […]

Vélemény, hozzászólás?