Van bizonyíték arra, hogy a hülye, hülyébb, leghülyébb fokozási sor folytatható, és nem azzal a három foglalkozásnévvel, amire mindenki gondol. A negyedik elem a sorban az ethereum fejlesztő.

Kim mosolyoghat, ő nem megy börtönbe (Fotó: Elvert Barnes / CC-BY)

Jó lenne tudni, mire gondolt Virgil Griffith, amikor úgy döntött, hogy elutazik előadást tartani egy észak-koreai kriptós konferenciára, és ott arról fog beszélni, hogyan játszhatók ki az ország elleni szankciók kriptovaluták használatával. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) szerint a fejlesztő az információ terjesztésén túl a technikai tanácsadást is végzett a rezsimnek – írja a bitcoin.com.

Griffith bűnösnek vallotta magát és vádalkut is kötött. Elismerte, hogy bűnszövetkezetben megsértette az Észak-Korea elleni pénzügyi embargót. Ilyen váddal akár húsz évet is tölthetne börtönben Griffith, de mivel vádalkut kötött így a harmadával beérte az ügyész.

A fejlesztőt 2019 novemberében tartóztatták le Los Angelesben. Tavaly július óta pedig őrizetben várta a tárgyalást, miután a bíró úgy érezte, hogy Griffith kriptobefektetéseinek növekvő értéke miatt egyre komolyabb annak a kockázata, hogy a férfi megszökik az országból. A sajtó szerint a letartóztatásra akkor került sor, amikor Griffith megszegte a szabadlábra helyezés egyik feltételét, azt hogy nem nyúl a befektetéseihez.

„Virgil Griffith nem rendelkezik ideológiával. Mindkét oldallal üzletel, amíg ő van a középpontban. 63 hónap börtönbüntetésre és 100 ezer dollár megfizetésére büntetem” – mondta a bíró a tárgyalás végén.

Valójában semmi olyan nem történt, amire a programozó ne számíthatott volna előre. Az amerikai Külügyminisztérium megtagadta a kérését, hogy engedjék Észak-Koreába utazni, így a tiltást megszegve jutott be az országba. Azzal pedig meg sem próbálkozott, hogy az amerikai Államkincstár Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatala (OFAC) engedélyét is kikérje, hogy szolgáltatást vagy technológiát biztosíthasson Észak-Koreának.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?