Kevesebb csalás történt, de a veszteségek nem mérséklődtek annyival, mint indokolt lenne. Ráadásul nőtt a bankautomatarobbantás népszerűsége.

(Forrás: Pixabay)

Úgy tűnik, hogy vannak olyanok, akik rendesen betartották a kijárási tilalmat. A Biztonságos Tranzakciók Európai
Szövetsége (EAST) szerint jelentősen csökkentek az ATM-csalások a világjárvány évében. Nehéz nem meglátni ebben a statisztikában azt is, hogy a személyes vásárlás, ATM-használat, POS-használat is csökkent tavaly – írja a Finextra.

A terminálhoz kapcsolódó csalások 64 százalékkal csökkentek az előző évi 18 ezer 217-ről 6523-ra. A kártyalopásos (skimming) támadások 1496-ról 656-ra estek vissza. A tranzakció reverzálásos csalások pedig az elhanyagolható 250 darabra estek vissza 97 százalékos csökkenést követően.

Kevésbé örvendetes hír, hogy a csalások összértéke így ie 218 millió euróra rúgott, ami csak 14 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es összeg.

Az EAST vezetője, Lachlan Gunn szerint a járványhelyzet miatt szokatlan év volt a tavalyi. És bár a terminálhoz kapcsolódó csalások jelentősen csökkentek, az ATM-ek elleni robbantásos támadások csak 6 százalékkal mérséklődtek, az így ellopott összeg pedig 39 százalékkal nőtt. Egy átlagos robbantásos rablás során átlagosan 28 ezer eurót visznek magukkal a bűnözők.

Az ATM-ek elleni fizikai támadásokból 19 százalékkal volt kevesebb 2020-ban. Összesen 22,4 millió eurónak kelt lába ezek miatt. Végül pedig az is elmondható, hogy a digitalizáció a csalókat is elérte tavaly. A malware és egyéb informatikai támadások 44 százalékkal nőttek (129-re). Ezek mindegyike olyan fekete doboz típusú támadás volt, ahol az ATM-hez egy parancsokat küldő elektronikát kapcsolnak, amely a pénzkiadó mechanikát vezérli. A támadások többsége egyelőre sikertelen volt, csupán 1,24 millió eurónyi kárt okoztak velük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?