Ha valami nem jut az ember eszébe egy jegybankról, akkor az a humor. A Bank of Canadának mégis volt egy remek poénja a héten.

Ha valami nem jut az ember eszébe egy jegybankról, akkor az a humor. A Bank of Canadának mégis volt egy remek poénja a héten.

canadabank

A történet ott kezdődik, hogy idén százötven éves Kanada, amit több minden mellett egy új tíz dolláros bankjegy kiadásásval is megünnepeltek. Az összes fontos modern védelmi megoldást felvonultató pénzen szerepel az ország első miniszterelnöke, a szövetségi állam egyik atyja, Agnes Macphail, az egyenjogúság legfontosabb harcosa, és a Blackfoot törzsbe tartozó James Gladfoot, aki az ország első őslakos szenátora volt. Emellett a dísze több fontos épület, természetbeli látnivaló – köztük az északi fény! – is.

Mindezek elmagyarázására egy remek honlapot hozott össze. Ezen a honlapon pedig ha beütjük a híres popkulturális alapvetésnek számító Konami-kódot (fel fel le le bal jobb bal jobb B A), akkor az oldal tetejéről hullani kezdenek a tízfontosok és felcsendül a kanadai himnusz. A poént a CTV News szúrta ki, és rá is kérdezett a banknál a kódra. Azt a választ kapták, hogy a jegybank webes csapata szerint a Konami-kód használata mókás módja Kanada születésnapjának ünneplésére.

A Konami-kód először a névadó kiadó Gradius nevű játékában tűnt fel 1986-ban. Akkor még arra használták a játék fejlesztői, hogy könnyebben tesztelhessék a programjukat. A kód kiszivárgott, közismertté vált, és mára több tucatnyi játékban szerepel az eredeti és a popkultúra előtt való tisztelgésként.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?