Csodálatos pénztörténeti ismeretterjesztő sorozatot indított a Magyar Nemzeti Múzeum a YouTube-on. Náluk mindig két forint ez a dal.

A kassai aranykincs kiállítva

Reméljük, hogy a kedves olvasó jobban viseli ezeket a kihívással teli napokat, mint mi. Sok probléma tud egymásra rétegződni. Aggódhatunk az egészségünk, a szeretteink, a jövő és a pénzügyi helyzetünk miatt is. De szakadjunk el ettől a gondolattól, mindenki tudja magát stresszelni, ahhoz nem kell segítség.

Mint ahogy ahhoz sem kell mások bölcsessége, hogy olyan emberekhez mérjük magunkat, akik egy-egy karanténhelyzetben nagy műveket hoztak létre. A Dekameron – ennek az olvasását amúgy ajánljuk, mert csodálatos szórakoztató írás – a pestisről szól, Shakespeare karanténban írta a Lear királyt, Newton pedig a fizika alapjait alkotta meg hasonló helyzetben. Jó tudni, hogy milliók viszont pörköltbe és alkoholba fojtották a szorongásukat ugyanekkor. Nem jó gyakorlat, de megküzdési stratégia.

A mi javaslatunk az, hogy nézzenek szórakoztató tartalmakat. Feleslegesen eltöltött idő nincs. Amit egyszer megtanultunk, valahol még a hasznunkra lehet. A japán Sinkanszen vonat attól olyan gyors és csendes, hogy az egyik tervezőmérnök az üres óráit madarak megfigyelésével töltötte, és egy idő után gyanús lett neki, hogy a baglyok tollazatának formája, a jégmadár csőre hasonló gondokat old meg az állatok életében, amilyet egy új áramszedő dizájn és egy újratervezett mozdony orr-résznek kellene.

Ezzel pedig elértünk a pénzhez. A Magyar Nemzeti Múzeum videosorozatot indított a Pénzek Színes Világa néven. Nem ígérjük, hogy a pár évszázaddal korábbi rollni, a legnagyobb Árpád-kori aranylelet (11,5 kilogramm!) története, vagy a bélás szó eredete bárkit olyan felfedezésre sarkallna, mint a Sinkanszen. De jobb, mint búsan nézni ki az ablakon.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?