Már a Google fizetési szolgáltatása is otthagyta a süllyedő hajót, pedig ma hajnalban még egy szavazattal sikerült legyőzni a no-deal brexitet.

Két éve még vicces volt, amikor a választás előtt hajócsatázott a Leave és a Remain
(fotó: Garry Knight CC-BY)

313 ellenszavazattal és 312 mellette leadott vokssal a britek tegnap éjszaka megúszták, hogy a megegyezés nélküli brexit nyerjen. Igaz, a Lordok Háza még dönthet máshogy az ügyben. Mivel azonban egyre elkeseredettebbnek és egyre kaotikusabbnak hatnak a brexit körüli történések, időszerű felmérni, milyen mellékhatásait lehet már most látni.

A Google például a héten jelentette be, hogy az eddig Nagy-Britanniában működő fizetési szolgáltatója helyett egy írországi vállalata nyújtja a fizetési szolgáltatásokat. Ez az ügyfelek számára csak annyit jelent, hogy más cég küldi a számlát. A britek számára viszont egy kiadós pofon. A változásról hírt adó levél rendkívül finoman fogalmaz:

Az Egyesült Királyság Európai Unióhoz fűződő viszonyának változása miatt módosítjuk a Google Payments Általános Szerződési Feltételeit, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a szolgáltatás folytonosságát.

A Google egészen sokáig húzta. A New Financial szerint több, mint 250 bank és pénzügyi cég lépett le vagy van éppen költözőben Londonból és a Cityből. Ezek közül 250 döntött úgy, hogy valamelyik tipikus ide menekülünk a brexit elől városba teszi át a székhelyét, másik 200 cég pedig csak európai leányvállalatot alapít, hogy az EU-s ügyfeleit ki tudja szolgálni.

A New Financial jelentése szerint a brexit nyertese Dublin, a második helyezett Luxemburg, a megosztott harmadik helyen pedig Párizs és Frankfurt található. A cégek eltökéltek abban, hogy egy esetleges következő, hasonló problémát ne kelljen átélniük: negyven vállalat rögtön több pénzügyi központban is létrehoz helyi kirendeltségeket.

Végül pedig úgy tűnik, hogy valami specializáció kezd kialakulni. A hedge fundok és a vagyonkezelők Dublin felé gravitálnak többnyire, a befektetési bankok és egyéb pénzintézetek viszont Frankfurtot választják túlnyomórészt. A bankok 800 milliárd fontnyi vagyont mozdítanak meg költözködés közben, a biztosítók és a vagyonkezelők pedig több tízmilliárdos nagyságrendben visznek ki pénzt Nagy-Britanniából.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?