Heti hatszázmillió fontba kerül a brexiten való gondolkodás a briteknek. Az óra pedig a 2016-os szavazás óta ketyeg.

Ott és akkor jó ötletnek tűnt (Fotó: Christopher Michel / CC-BY)

Régen beszéltünk a Brexitről, mert nem nagyon lehet tudni, hogy épp mi történik. Gyors összefoglaló.

A britek EU-ból történő kilépésének határideje a múlt héten lejárt, ennek ellenére az Egyesült Királyság még az unió tagállama. A határidőre azt sem sikerült kitalálni, hogy egyrészt mikorra lépnének ki, másrészt teljesen biztosak-e abban, hogy ki akarnak lépni. Ehelyett olyan megoldásokról szavaz a Parlament, amelyek nem feltétlenül felelnek majd meg az EU-nak. Egyelőre azonban az, hogy az uniós tagországok elfogadják-e a brit javaslatot a jövőben elméleti kérdés, mert már a parlamenti szavazásokon sem mennek át ezek a javaslatok. A helyzet leírására használt leggyakoribb szó a

káosz

A Goldman Sachs hétfőn kiadott jelentése közben adott egy idézhető számot azok kezébe, akik ellenzik a Brexitet. A bank szerint a 2016-os szavazás óta heti 600 millió fontjába került a briteknek az elszakadás ötlete. A múlt évben a gazdasági növekedést 2,5 százalékkal fogta vissza a bizonytalanság és a brexitet övező szerencsétlenkedés.

A bizonytalanság hatásai pedig más piacokra is átterjedtek, ezért nem lehet azt mondani, hogy a brexit csak a britek problémája lenne. Az amerikai bankrendszerben is megjelentek veszteségek például, állítja a jelentés.

A Goldman szerint 15 százalék az esélye a no-deal brexitnek, ami a mindenféle megegyezés nélküli kilépés az unióból. Ez okozná a legnagyobb káoszt az elkövetkező hónapokban, években. A következménye a bank szerint 5,5 százalékos esés a GDP-ben és a font 17 százalékos leértékelődése lenne. Ez a forgatókönyv az EU-t is keményen érintené egy százalékos GDP csökkenést okozna a tagországokban.

A két fennmaradó forgatókönyv, a menedzselt kilépés vagy az EU-tagság megtartása mind kevesebb kárral jár. Ugyanakkor az EU-s piachoz való hozzáférés megszűnte miatt máshová költöző cégeket, a velük együtt eltűnő állásokat nehéz lesz visszaszereznie Nagy-Britanniának. Régiós pénzügyi központ viszont még maradhat London, ennek a lerombolásához talán még egy brexit is kevés lenne.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?