A brit streetart művész informatika és titkosítás nélkül oldotta meg az azonosítás problémáját.

Nem minden Banksy mű darálható le egyszerűen (Fotó: penjelly // CC-BY)

Banksy az elmúlt évtizedben eljutott oda, hogy magasra értékelt street art művészből gyakran hamisított street art művész legyen. Banksy azonban kitalált egy olyan módszert, amivel úgy tudja igazolni a műveinek az eredetiségét, hogy közben a névtelensége sem sérül.

Egy Banskynek tulajdonított műalkotás megvásárlása után, ha az nem rendelkezik már korábbi tanúsítvánnyal, a művet a Pest Control nevű nonprofitnak kell elküldeni 65 font kíséretében. A cég által kibocsátott eredetiségi igazolás önmagában is vicc és önmagában is művészet. A Banksy által készített „Di faced tenner” című, Diana hercegnő arcmásával díszített tízfontos bankjegy egy példányának a felét is hozzátűzik az igazoláshoz. A bankjegyre rá van írva egy egyedi azonosító, ezt pedig össze lehet vetni a Pest Controlnál tárolt másik féllel, amire szintén ráírták az azonosítószámot. Semmi blockchain, igazi low tech megoldás.

A RapRage szerint a kritográfiát egyáltalán nem tartalmazó megoldás a maga nemében zseniális. Nem lehet ugyanúgy kettétépni egy bankjegyet, mint egy másikat. Ráadásul a feltételezett tökéletes másolat létrehozásához tudni kell, hogy milyen azonosítószámú és milyen tépett bankjeggyel azonsított dokumentumok vannak a Pest Controlnál. Majd be kell szereznie egy Di Faced Tennert, és a megfelelő eszközzel, ami ebben az esetben egy nagyon precíz lézervágó lehet, ketté kell vágnia.

A hamisítás természetesen nem lehetetlen, de a Banksy által indított nonprofit a legtöbb nagy problémát megoldotta. Az egyetlen trükkjük az, hogy az eredetiség ellenőrzésének fenntartásához a nonprofitnak üzemelnie kell.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?