Természetesen művészeti projekt, ennyire is kell komolyan venni, de szíve sincs annak, aki nem szereti az ilyeneket. Vagy a Game Boyt úgy általában.

(Fotó: Joe Haupt CC-BY)

A bitcoin bányászathoz erős hardverre van szükség, ha az ember pénzt is akar keresni vele. Ha viszont az utóbbi nem fontos, akkor egészen érdekes művészeti és informatikai projekteket is meg lehet valósítani annak ürügyén, hogy az ember bitcoint bányász.

Most éppen egy csodálatosan bolond projekt keretében alkalmassá tette a Stacksmashing nevű Youtuber a Game Boyt arra, hogy bányásszon. Igen, arról a 20 éves játékkonzolról beszélünk, ami még színes kijelzővel sem rendelkezett és egy maroknyi elem működtette. A Game Boy nem csatlakozik magától az internetre, mert a wifi elterjedése előtt találták fel. A hálózati komponenst egy Raspberry Pi Pico adja amit egy alaposan átszabott Game Link kábel csatlakoztat a konzolhoz.

A Pico önmagában még nem rendelkezne internetkapcsolattal. Ez a legkisebb Raspberry Pi, alig van rajta valami. Ellenben ráköthető egy PC-re, így már kilát a hálózat felé. A Game Boy nyolcbites, 4,18 megahertzes processzora pedig elkezdhet számolni.

A Game Boy erőtlensége miatt durván pár billiárd (az tíz a tizenötödiken) év alatt keresne egy bitcoint a készülék. A konzol 125 ezer milliárdszor lassabb, mint a most csúcsnak számító modern ASIC-alapú bányászgépek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?