A fairebb appboltos jutalékért küzdő cégek közül az egyik legnagyobbat már le tudta kenyerezni a Google, de a meccsnek még nincs vége.

(Fotó: Andrew Mager / Flickr CC-BY)
(fotó: Andrew Mager / Flickr CC-BY)

A Spotify is megpróbál megszökni a mobilgyártók appboltjaiból, hogy ne kelljen jutalékot fizetnie az előfizetések után. A mozgalomnak az Epic Games az élharcosa, ami pereskedni is hajlandó volt az Apple-lel. A cégek azzal érveltek, hogy a piaci szabályozók figyelmére érdemes az akár harminc százalékra is rúgó jutalék, amit a monopolhelyzetben lévő mobilgyártók felszámolnak.

Múlt héten a Google bejelentette, hogy egy pilotot indít a Spotify-jal – írja a The Verge. Az új bevételmegosztási program lehetővé teszi a szoftvercégeknek, hogy a Google Play-t megkerülve értékesíthessenek előfizetést az ügyfeleiknek. Potenciálisan akár más fizetési szolgáltatókat is igénybe vehetnek majd. Ugyanakkor némi pénzhez így is hozzá fog jutni a Google, csupán nem annyihoz, mint eddig.

A Bloomberg egyelőre nem tudta meg, hogy pontosan milyen kondíciók mellett léphet át a Spotify és az Epic ebbe az új rendszerbe. Erről sem a szoftvercégek, sem a Google nem nyilatkozik.

A hír hatására biztosan több appgyártó és szolgáltató elkezdett azon gondolkodni, hogy a Play Store meg kellene kerülni. Kérdés, mennyire kell kivételezettnek lenni ahhoz, hogy egy hasonló konstrukciót el lehessen érni. Hasonlóan nagy kérdés, hogy a fairebb jutalékokért küzdő csoportok, amiknek a Spotify nagy és erős tagja volt, mennyit gyengülnek azzal, hogy a zenestreamer szolgáltatás elérte a célját. A Verge szerint az Epic Gamest nem nyűgözte le a Google ajánlata így a pereskedés és a harc folytatódik tovább.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?