Arizona lesz az első olyan amerikai tagállam, amely engedélyezi, hogy az emberek az iPhone-juk irattárába digitalizálják személyazonosító irataikat és jogosítványukat.

(Fotó: Apple)

Az így digitalizált iratokat a rendszer képes átszinkronizálni az Apple Watchra is, így elvben igazoltatáskor a sofőrök pusztán a csuklójuk megmutatásával igazolhatják magukat. A digitalizáció persze több lépésből áll, több mozdulatot kell megtenni, hogy a leolvasott iratot a felhasználói fiókhoz kösse a készülék. A jogosultságot nem az Apple fogja ellenőrizni, hanem egy Arizona állam által megbízott csoport fogja elvégezni az azonosítást.

Az ellenőrzési oldalon úgy zajlik a folyamat, hogy az információkat a telefonon lehet bemutatni, FaceID-vel azonosítja magát a rendőrség vagy a TSA kérésére a felhasználó. Ehhez azonban nincs szükség a telefon kinyitására vagy a papírok bemutatására.

Az Apple szerint a TSA fotózhat egy képet az utasról. Ezt az amerikai sajtó meg is kérdezte a repülési biztonsági hivataltól, hogy ki és meddig tárolja az ilyenkor készített képeket, de választ egyelőre nem kaptak.

Először a TSA korai becsekkolást lehetővé tévő előregisztrációs programjának tagjai repülhetnek az új rendszerre. Ők is csak a Phoenix-i repülőtérről indulva. Ráadásul a TS kéri őket, hogy legyenek náluk a papírjai a biztonság kedvéért.

A program folytatása azért nem evidens kérdés, mert az Egyesült Államokban nincs olyan azonosító irat, ami az egész országban érvényes. Magyarul, ami a magyar személyi igazolvány vagy az egész országban elfogadott jogosítvány, az nem létezik. Útlevéllel, ami állami irat lenne, pedig nem rendelkezik a teljes népesség.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?