Az új Fiat 500-ast vásárlók kriptopénzt is kapnak, ha takarékosan vezetnek. A pénzt pedig online boltokban vásárolhatják le.

(Fotó: Stellantis)

A Stellantis, amely a Fiat jelenlegi tulajdonosa a Kiri Technologies nevű brit kriptós céggel lépett partnerségre, hogy megalkossák ezt a hagyományos hűségpont rendszerekre nagyon hasonlító megoldást.

Az elektromos autót vezetők minden megtett kilométer után két eurocent értékű KiriCoint fognak kapni, amit a Fiat okostelefonos appjába integrált tárcában érhetnek el. A KiriCoinért kupont lehet venni, amelyet pedig az Amazonnál, az Apple Musicnál, a Netflixnél vagy a Spotifynál lehet levásárolni például. Gyors számolás után ez azt jelenti, hogy 250 kilométer levezetése kifizeti a Spotify Prémium csomagjának durván 5 eurós árát.

Az autó nullától százig pontozza azt is, hogy a sofőrje mennyire vezet takarékosan. A spórolósabban utazók pedig extra jutalmakat kapnak. A fogyasztási adatokat a kocsi a felhőbe tölti fel, ami valós időben számolja ki, hogy milyen energiafogyasztási kategóriába tartozik a sofőr.

(Fotó: Stellantis)

Mi az a kiri?

Nehéz felülemelkedni azon, hogy az ügyben mennyi magától vicces és szándékoltan szimbolikus nyelvi elem található meg. A kriptopénzes technológiát adó cég nevében található kiri a Paulownia nemzetségbe tartozó fák – ilyen például a császárfa – japán neve. Ezeknek az Kelet- és Dél-Ázsiában őshonos fáknak két fontos jellemzőjük van: nagyon gyorsan nőnek és a szokásos lombos fák által megkötött szén-dioxid mennyiség dupláját képesek megkötni. A számok egy cseppet bizonytalanok, egyes zöld oldalak a keményfák által megkötött mennyiség öt-tízszereséről beszélnek, a vonatkozó tanulmányok azonban rendre hiányoznak. A legjobban Thunder Said Energy blogposztja foglalta össze, mennyire nem tudjuk, mennyi szén-dioxidot köt meg a fa valójában. https://thundersaidenergy.com/2020/11/05/paulownia-tomentosa-the-miracle-tree/

A helyzetben rejlő szóvicc valószínűleg nem szándékolt. Már az, hogy a Fiattól az ember fiat pénzben, azaz hagyományos valutában várná a visszatérítést, nem kriptóban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?