Feladta a harmincegy eurozónában működő bank által indított European Payments Initiative, hogy a Mastercarddal és a Visával versenyző kártyakibocsátót indítson.


A kezdeményezés célja egy páneuórpai kártyatársaság lett volna, amelyet egész Európában működik, és ami a debit és esetleg hitelkártyák mellett digitális tárcát és P2P fizetési lehetőséget is kínál. A támogatók között volt az Európai Központi Bank is.

Úgy nézett ki, hogy az idei évvel el is indulhat a kártyakibocsátás. Tavaly azonban elbizonytalanodott a projekt finanszírozása, ezért az alapítók külső finanszírozási lehetőséget próbáltak keresni. Mostanra a kezdeményezésből húsz bank kilépett – köztük az összes spanyol pénzintézet és a német Commerzbank – így az irányítás a francia bankok kezébe került.

A megmaradt tizenhárom tag az European Payments Initiative oldalán tett közzé nyilatkozatot, amely szerint a közös fizetési rendszert továbbra is stratégiai értéknek tartja. Ugyanakkor a projekt mérete csökkenni fog, az instant fizetésekre fognak fókuszálni a jövőben. A Finextra szerint ez egyben a kártyakibocsátásról való lemondást is jelenti.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?