Pár hónapja még bukó ötlet volt az alapjövedelem, de most már mindkét nagy amerikai párt támogatja. Legalább is a járvány végéig biztosan.

A korona mindent megváltoztat az életünkben (Fotó: 70023venus2009 // CC-BY)

A koronavírus-járványt eddig kevésbé sikeresen kezelő Trump kormány új gazdasági akciótervet dolgozott ki. A járvány gazdasági hatásait csillapítandó az elnök ki akar tölteni egy nagy összegről szóló csekket az amerikai állampolgárok számára.

Március 17-én közölte a Fehér Ház sajtókonferenciáján Steve Mnuchin pénzügyminiszter, hogy hamarosan minden amerikai családhoz megérkezik egy ezerdolláros csekk. A lakosság közvetlen segélyezésének ötletét az ipar és a szolgáltatószektor leállása sugallta a kormánynak.

A csekkek kiküldése a következő két hétben kezdődhet meg. Egyelőre az elnök és a republikánus párt azt próbálja kitalálni, hogy a sajtóban is tesztelt ezer dolláros összeget vagy ennél nagyobb összeget írjanak a csekkre. A gyorssegély összege függ a család bevételétől is.

Nem ez az egyetlen lépés, amint Mnuchin bejelentett. Gondolkodnak még a jövedelemadó befizetési kötelezettség felfüggesztéséről, ám ez nem tűnik elég gyors megoldásnak.

A gyorssegélyt néhány demokrata párti képviselő is támogatja. Sőt egy javaslat is volt már, amely fejenként kétezer dolláros kezdősegéllyel és potenciális, később kiosztandó segélyekkel számolt. A helyzet érdekessége, hogy az elnökjelölti küzdelemből viszonylag hamar kiesett Andrew Yang egyik kampányígérete, a havi ezer dolláros feltétel nélküli alapjövedelem volt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?