Az angolok egyre inkább elektronikus úton fizetnek, ezért az angol kormány fontolgatja, hogy kivonják a forgalomból a két legkisebb címletet, az 1 és a 2 penny-t, és az 50 fontos bankjegyet is.

pixabay.com
pixabay.com

Nem kapkodnak el semmit, de elkezdik vizsgálni azt, hogy mennyi értelme lenne megszabadulni a fent említett pénzektől. Jelenleg 2.7 millió ember kizárólag készpénzt használ náluk.

A készpénzhasználat 2006-ban 62 százalék volt, 2016-ban 40 százalék, 2026-ra pedig azt jósolják, hogy mindössze 21 százalékban fizetnek majd készpénzzel az emberek.

Azt már tudják, hogy a legtöbb esetben egyáltalán nem is használják a legkisebb címleteket. Az angol kormány szeretné kikérni a lakosság véleményét is arról, hogy szeretnék-e követni az ausztrál, kanadai és svéd példát, akik szintén kivonták a forgalomból a nagyon kicsi címleteket.

Az 50 fontos se ússza meg

Az Egyesült Királyság kormányügynöksége, a Treasury szerint az 50 fontos ideje is lejárt. A közemberek szinte sose használják, viszont az adócsalók és a pénzmosók nagyon szeretik.

Összességében gazdasági szempontból nem tesz jót a pénz áramlásának, ha túl sok címlet van, és ezek közül néhányat alig használnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?