Árkartell működtetésével vádolta meg a francia versenyhivatal a céget. Az Apple 1,1 milliárd eurót kénytelen fizetni.

Forrás: Apple

Még mielőtt leállna Európa, hogy a következő heteket otthon bekkelje ki mindenki, Franciaország még bevitt egy gyomrost az Apple-nek. A céget 1,1 milliárd euróra büntette a francia versenyhivatal (Autorité de la Concurrence), mert az ő jogértelmezésük szerint az Apple kartellt működtetett.

A versenyhivatal az Apple mellett két nagykereskedelmi partnerét, az Ingram Micrót és a Tech Datát is elővette. A vád szerint korlátozták, hogy ki és milyen áron árusíthat Apple termékeket. Az egyetlen kivételt az iPhone jelenti, amelyet több mobilszolgáltatótól és telefonkereskedőtől is be lehet szerezni.

A cég két kereskedelmi partnere azonban jóval kisebb büntetésekkel úszta meg az ügyet. A Tech Data 76,1 millió eurót, az Ingram Micro 62,9 millió eurót köteles fizetni. Összeadva a három büntetést viszont minden idők legnagyobb francia versenybírságát kapjuk.

Az Apple az ítéletre egy sértett közleményben válaszolt. A cég elleni ítélet régen a levegőben volt, 2011-ben ment csődbe a legnagyobb francia Apple kereskedő, az eBizcuss, amelynek vezérigazgatója azzal vádolta meg a céget, hogy törvénytelen árazási stratégiát követ. Az eBizcuss által indított per ugyan 2017-ben véget ért, a versenyhatóság azonban úgy érezte, érdemes tovább vizsgálni az ügyet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?