Nem fizetik ki a tartozásaikat, ha pedig igen, abban sincs sok köszönet. A cég tagad mindent.

(Fotó:
Aleksandr Osipov CC-BY-SA)

Múlt héten már kiderült, hogy a focistás NFT-k nem érnek annyit, amennyit vártak tőlük. Sőt valójában annyit sem, amennyiért eladták őket. Mostanra azonban a Socios nevű fan token is bajba került.

A fan tokeneket sportcsapatok és alkotók használják, így adva lehetőséget a fanklubjukhoz való hozzáféréshez és például szavazáshoz. Erre a feladatra korábban volt egyszerűbb, regisztráció alapú megoldás is. Ugyanakkor abban a szavazás nem a blockchainen történt.

A Sociost a Chiliz nevű kriptovalutával lehet megvásárolni. És a probléma ezzel a céggel van. Az Off The Pitch nyomozása szerint a Chiliz nem fizetett ki olyan tanácsadókat és influencereket, akik a termék reklámozásaában részt vettek. Az ok pedig rendkívül érdekes: a cég vezére nem akarta, hogy a Chilizben megejtett kifizetések miatt csökkenjen a kriptovaluta árfolyama. Márpedig ezt várta, mivel a kifizetetlen üzletfelekkel úgy egyezett meg, hogy kriptóban kapják meg a pénzüket.

Akik panaszt tettek azok idővel megkapták a pénzüket, de még így így is maradtak kintlevőségek. Az az alkalmazott, akinek a korábbi munkaszerződése szerint tízmillió dollár járt volna, de végül csak hatvanezer dollárt kapott meg, és ehhez is alá kellett írnia, várhatóan élete végéig mesélni fogja a sztorit.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?