Törvénytelennek ítélte az FCA brit pénzügyi szabályozó a bitcoin bankautomatákat. A szerv amiatt aggódik, hogy az automaták pénzmosásra használhatók.

Bitcoin bankautomata
(fotó: Mr. Coin)

„A kriptós ATM-eket regisztrálni kell nálunk és be kell tartaniuk a brit pénzmosás elleni szabályozást” – írja az FCA a honlapján. A mondat ártatlannak hangzik, de tekintve, hogy eddig nem volt ilyen kívánalom, ezzel az összes jelenleg üzemelő bitcoin bankautomata törvénytelenné vált – írja a Gizmodo.

Az éremnek van egy olyan oldala is, hogy az FCA-nál regisztrált kriptós cégek egyike sem jelezet, hogy ők bankautomatákat üzemeltetnének. A szabályozó éppen ezért arról sem rendelkezik adattal, hogy vajon hány kriptós ATM működik jelenleg Nagy-Britanniában. A Coin ATM Trakcer oldal szerint, ami a legkevésbé sem tekinthető hivatalos forrásnak, 84 darabról van szó. Ami apró mennyiség az Egyesült Államok 34 ezer bitcoin automatájához képest.

Az FCA megpróbálja az ernyője alá terelni a kriptós cégeket is. A közelmúltban publikálták az országban működő kriptovaluta kereskedelemben éritnett szereplők listáját. Mostanra azonban arra is rájöttek, hogy ahogy a startupok között, úgy a kriptós startupok között is gyakori a bukás. A listán szereplők közül 110 cég már nem is működik.

A szabályozásnak való megfelelés várhatóan nem lesz túlzottan nehéz. Ám a bitcoint is kínáló automatáknál meg kell oldani az ügyfelek hitelesítését.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?