Amerikában letartóztatták a OneCoin nevű kriptopénzes üzlet vezetőjét. A hatóságok szerint legitim üzlet helyett piramisjátékot épített Konstantin Ignatov és Rija Ignatova.

A bitcoinnal szemben a OneCoin nem rendelkezett nyilvános blockchainnel

Az ügyészség a piramisjáték szervezése melett pénzügyi csalás, pénzmosás, értékpapírcsalás miatt emeltek vádat. Letartóztatni csak Ignatovot sikerőt, nővére Rija Ignatova egyelőre szökésben van.

A bulgáriában alapított OneCoint 2014-ben alapította a testvérpár, és a mai napig működik. A cég jutalékot fizet a felhasználóinak, ha új ügyfelelket tudnak szerezni. A cégnek hárommillió ügyfelel van, ami különösen annak fényében hatalmas szám, hogy blockchain megoldása vagy publikusan elérhető főkönyve nincs.

Geoffrey Berman, manhattani ügyvéd szerint a OneCoin 3,7 milliárd dollárnyi bevételt termelt félrevezetésre és hazugságra alapozva. A biztosítékot az verhette ki, hogy a cég alapítói a piac manipulálásával idén januárban fél dollár körülről 33 dollárra pumpálták fel a OneCoin árát. A projekt vezetői a vádak szerint már arról leveleztek, hogy felmarkolják a pénzt és lelépnek.

Az amerikai vádak nem az elsők. Az Egyesült Királyságban, Németországban, Finnországban, Indiában, Kínában és Bulgáriában is gyanúsnak minősítették a céget. A OneCoinban besegítő Mark Scottot tavaly már 20 év börtönre ítélték az USA-ban, most Ignatovnak is hasonló büntetés néz ki. Ignatova, ha elfogják és bíróság elé kerül, akár 85 éves büntetést is begyűjthet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?