Az európai bankárok kicsit tartanak a PSD2-től. Szirénének, csábítás és pénzügyek az Európai Fizetési Csúcson.

Az európai bankárok kicsit tartanak a PSD2-től. Szirénének, csábítás és pénzügyek az Európai Fizetési Csúcson.

Hétszáz éve nem változott ekkorát a bankolás (Forrás: Jonathunder / Flickr CC-BY / Wikimedia Commons)
Hétszáz éve nem változott ekkorát a bankolás (Forrás: Jonathunder / CC-BY-SA / Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

Nagy szavak hangoztak el a Payment Services Directive 2-t (PSD2) tárgyaló Európai Fizetési Csúcson. Patrick Tans, a KBC banki termékekért felelős rangidős vezetője szerint hétszáz éve nem állt ekkora kihívás a bankok előtt. Ez, figyelembe véve, hogy a 14. században a bankárok előtt álló legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan uralkodóknak adjanak kölcsön nagyobb összegeket firenzei aranyforintban, amit vissza is kapnak.

Tans attól tart, hogy a PSD2-vel a bankok elveszítik a kontrollt a felhasználói élmény felett. Pedig a pénzintézetek az 1400-as évek óta a kezükben tartották ezt a területet. Nehéz nem felidézni azt a FinTechRadar Konferencián elhangzott gondolatot azonban, hogy a fintechek ma már jobb appokat, kényelmesebb szolgáltatásokat tudnak nyújtani. Az ügyféladatok azonban még a bankoknál vannak, az ezekhez való hozzáférést azonban teljesen meg fogja változtatni a PSD2 életbe lépése.

A PSD2-vel meg kell osztanunk a felhasználói tartalmakat az új belépőkkel és több olyan kezdeményezés van indulóban, amelyeket arra terveztek, hogy a felhasználókat az adataik feladására csábítsák

– mondta Tans a Finextra tudósítása szerint. A szakember szerint azonban valami előnye is lehet az új irányelvnek, új ügyfeleket hozhat a pénzinézeteknek.

Philippe Lepoutre, a Societe Generale nem volt még ennyire sem optimista. Szerinte a PSD2 bebörtönzi a bankokat, mert mindenképpen kell fizetési szolgáltatást nyújtaniuk, ha hitelesek akarnak lenni az ügyfelek szemében. A pénzintézteknek azt kell kitalálniuk, ezt a kötelezettséget hogyan tudják a létező üzleti modelljükbe beépíteni. Lepoutre szerint a bankoknak arra kell fókuszálniuk, amikben speciális tudásuk van, a periferiális területekre pedig fintech partnereket kell keresniük.

A partnerség más kontextusban is elhangzott. Michael Salmony, az Equens Worldline tanácsadója szerint a külső partnerek kreativitásának kiteljesítését segítő rendelkezés a PSD2. „Ahogy az infrastruktúra megnyílik, kreatív ötletek fognak felbukkanni.” Persze, arra semmi garnacia nincs, hogy európai partnerek bukkannak fel ezekkel az ötletekkel. Ázsiában, különös tekintettel Kínára, nagy erőkkel dübörög a fintech, onnan is érkezhetnek versenyzők az európai piacra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. A középkorban változott ekkorát utoljára a bankolás? | eGov Hírlevél 2017.03.12

    […] PSD2: a középkorban változott utoljára ekkorát a bankolás; FinTechRadar; 2017. március 9. Korábbi cikkeink a […]

Vélemény, hozzászólás?