A csak digitálisan létrejövő alkotások után megjelentek a digitalizálás miatt elpusztított fizikai művek is.

Banksy festményeivel gyakran történnek érdekes dolgok. Az egyik, amit a művész által készített keretben adtak el, ledarálta magát az árverésen. Aztán volt olyan falfestménye, amit falastul építettek ki a helyéről és adták el. De arra senki nem számított, hogy lesz olyan, amit azért vásárolnak meg és pusztítanak el, hogy egyedi netes műkincs legyen belőle.

A híreket követők a fentiből már sejthetik, hogy az NFT őrület folytatódik. Az OpenSea nevű digitális, az Ethereum blockchainen működő művészeti aukciós oldalra került fel egy Banksy festmény, ami végül 382 ezer dollárért azaz durván 118 millió forintért kelt el – írja a CoinTelegraph.

Az aukció érdekessége, hogy a szóban forgó Morons nevű festményt februárban vette meg egy kripto befetketői társaság, akik Burnt Bankysnek, azaz elégetett Banksynek nevezik magukat. A kép egy olyan jelenetet ábrázol, amelyen egy művészeti árverésen licitálnak emberek egy képre, amelyen a következő felirat olvasható: “El se hiszem, hogy ti idióták megveszitek ezt a vacakot.” Valószínűleg nem magyarázunk bele túl sokat az alkotásba, ha azt mondjuk, hogy a műtárgypiac kritikáját fogalmazza meg.

A mostani árverésen azonban nem ezt a festményt lehetett megvenni, mert ezt a Burtn Banksy csoport március negyedikén élő streamen elégette. A vásárló a kép tokenizált képét vehette meg, vagy a kép ideájának a tulajdonjogát, ember legyen a talpán, aki pontosan körbe tudja írni a jelenséget. A kép tulajdonjogát tovább lehet adni, így elvben befektetéskén működik is. Valami rossz szájíze csak marad az embernek az egész után.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?