A Microsoft olyan irodát tervezett a jövő cégeinek, hogy abba már most beülnénk. De hol van itt a hely a pénzügyi osztálynak?

A Microsoft olyan irodát tervezett a jövő cégeinek, hogy abba már most beülnénk. De hol van itt a hely a pénzügyi osztálynak?

Egy másik elképzelés szerint Betty, az irodavezető robot is a munkatársunk lesz
Egy másik elképzelés szerint Betty, az irodavezető robot is a munkatársunk lesz (Forrás: University of Birmingham)
(fotó: University of Birmingham)

Amikor Robert Propst az 1960-es években megtervezte az Action Office nevű irodai bútorcsaládot, még nem látszott, hogy mekkora változást hoz. Sőt, a Herman Miller dizájncég által árusított bútorok az elején még csak sikert sem értek el. Igaz, hogy egy újszerű irodát vetítettek előre, de drága volt, nem elég kényelmes, nem is igazán keresték.

Elsőre bukott

A tervet pár év múlva finomabbra csiszolták, elkészült az Action Office II. Majd pedig a Probst által kitalált irodatervet elkezdték sűrűbbre venni a tervezők, és a végén elkészült a kis kuckókból álló nyílt terű iroda, amit mindenki szívéből gyűlöl, aki dolgozott ilyesmiben.

Az egyik első menő nyílt irodában, a Chiat/Day reklámügynökségnél – akik a Duracel nyuszi ősellenségét, az Energizer nyuszit sztárrá tették – ülő kreatív úgy emlékezett vissza az élményre:

olyan volt, mintha egy migrén közepén ültél volna.

A fenti azért érdekes ma, mert egyrészt még mindig nyitott irodákat építünk. Másrészt pedig folyik a gondolkodás, hogyan lehetne továbbfejleszteni. A Microsoft a Steelcase irodabútor céggel együttműködve mutatta be a napokban, hogyan képzeli a jövő munkahelyét.

A két cég közös videója egyelőre csak a kreatív terekről szól, amelyek meghatározzák majd a jövő munkahelyeit. A Steelcase pedig azt tervezi, hogy New Yorkban, San Franciscóban, Chicagóban, Los Angelesben, Münchenben és Londonban fel is építi bemutatóteremként a Surface gépek és modern irodabútorok köré álmodott teret.

Azért érdekes nekünk a videó, mert egy ilyen iroda a pénzügyre is hatással kell legyen. Falra szerelt hatalmas kijelzők és dönthető képernyős táblagépek lesznek a jövő pénzügyi osztályán? Vagy a bankfiókok alakulnak át valami olyasmivé, mint ma a mobilszolgáltatók szalonjai.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?