A pascalcoin a leírás alapján olyan, mint egy álom. Kár, hogy egyelőre sehol sem lehet vele fizetni.

Akárhogyan igyekeztek eddig a bitcoinos startupok kényelmesebbé tenni a kriptopénz használatát, nem teljesen jártak sikerrel. A pascalcoin azt ígéri, hogy az átlagos felhasználó számára is barátságos élményt nyújt.

(Fotó: KAREN BLEIER / AFP)
(Fotó: KAREN BLEIER / AFP)
(fotó: KAREN BLEIER / AFP)

A blockchainnek az a nagy előnye, hogy az egyes tranzakciókat az egész hálózat ellenőrzi. Ennek a tervezési döntésnek köszönhetően nem lehet kétszer elkölteni ugyanazt a digitális pénzt: a rendszer lebuktatja a csalót. A fenti felépítés hátránya, hogy a tranzakcióban résztvevő feleknek rendelkezniük kell a blokklánc nagyobb darabjaival, hogy képesek legyenek dolgozni. Azaz a fizetésért cserébe több tíz gigabájtnyi helyet áldozunk fel. Vannak ugyan gyorsabb tárcák is, amik nem töltik le a teljes blockchaint, ezért nem teljesen reménytelen a bitcoin mobilos felhasználása például.

Az új kihívó, a pascalcoin jóval kényelmesebbnek ígérkezik. A felhasználóknak nem kell letölteniük a teljes tranzakciós történetet, mert a SafeBox nevű technológiának köszönhetőn minden új blokkba bele van kódolva elég hitelesítő adat. Azaz elég a legutolsó tranzakciós blokkal rendelkezni ahhoz, hogy hitelesítsük a vásárlásokat. Ezzel pedig megmarad a pénzek dupla elköltése elleni védelem is – írja a The Merkle.

A pascalcoin névadója, Blaise Pascal, által feltalált számológép (Fotó: Rama / CC-BY-SA)
A pascalcoin névadója, Blaise Pascal, által feltalált számológép (Fotó: Rama / CC-BY-SA)

Fizetni például nem lehet vele

A projekt 2016. augusztusában indult, nagyobb lendületet azonban csak most vesz. Egyelőre blokkonként öt új felhasználó regisztrációját engedik a rendszernek, nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a pascalcoin a legelső lépéseit teszi meg. Azon túl, hogy a teljes blockchain letöltésére nincs szükség, a pascalcoinnak van még egy-két vonzó tulajdonsága. Például egyszerűbb, már-már számlaszámhoz hasonlító azonosítókat ad a felhasználóknak, nem egy hosszú karakterláncot, mint a bitcoin.

A sok előny mellé van egy hátrány is. Momentán nem igazán vannak olyan boltok, szolgáltatások, amelyek elfogadják a pascalcoint.

No Title

No Description

Most akkor kidobjuk a bitcoint, pascalcoint használunk helyette, és kész is vagyunk?

Természetesen nem. Már most is tucatnyi olyan kriptovaluta van, amelyek egy-egy jellemzőjük miatt jobbak a többinél, ezeket altcoinoknak nevezik összefoglaló néven. Nagy nyertese viszont még nincs a kriptopénzek piacának. Persze, ha a vadul ingadozó, de mégis csak az arany ára felé emelkedő bitcoint nem tekintjük annak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?