A könyvkiadás hagyományosan nem az a terület, amitől pénzügyi rekordokat várnak. Brandon Sanderson amerikai fantasy írónak mégis sikerült megdöntenie a Kickstarter rekordját.

(Fotó: Andres Stark Comiccon CC-BY-NC)

Az eddig rekorder a Pebble okosóra volt, ami iránt lelkesedtek az emberek, rendkívül sok pénzt dobtak rá össze, majd pár év alatt csődbe ment a cég. Az okosórákkal való versenyt nem bírta ki a csekély fogyasztású, e-papír kijelzős eszköz.

Sanderson esetében nem áll fenn ennek a veszélye. Az író túl van már több regényen, megteremtette a saját univerzumát, megvannak az elszánt rajongói. Ezek az elszánt rajongók voltak azok, akik miután Sanderson bejelentette, hogy mindenki máshogy reagált a koronavírus miatti lezárásokra, ő például írni kezdett, elindultak megvenni a Kickstarterre a négy meglepetés könyvet.

A projekt eredeti célja egymillió dollár volt, amit harminc nap alatt akart összegyűjteni Sanderson. Ez sem egy szerény összeg. Pláne úgy, hogy a négy kötetet csak együtt lehet megvenni, és az első papír verziókért rögtön százhatvan dollárt kell kifizetni. Az egymillió dollár 35 perc alatt gyűlt össze. Mostanra több, mint húszmilliónál jár és van még 27 napja, hogy a mostani 82 ezer támogató mellé néhányat toborozzon.

Sandersonnak több regénye megjelent magyarul is. Akiben esetleg a hír kapcsán felmerül a kérdés, hogy de mégis hogyan lehetséges a húszmilliós siker vagy a Ködszerzetet vagy a Békéltetőt ajánljuk kezdésként.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?