Remek szót dobott be a köztudatba a Bloomberg a héten, a bitjüant. Elmondjuk, mi is ez.

Remek szót dobott be a köztudatba a Bloomberg a héten, a bitjüant. Elmondjuk, mi is ez.

(Fotó: Steve Jurvetson / Flickr CC-BY)
(Fotó: Steve Jurvetson / Flickr CC-BY)
(fotó: Steve Jurvetson / Flickr CC-BY)

Februárban amiatt ingadozott nagyon a bitcoin árfolyama, mert nem lehetett tudni, mi a terve a kínai szabályozónak a kriptovalutával. Az látszott, hogy nem tetszik a digitális pénz államtól független, hordozható, vagyonok kimentésére alkalmas volta a kínai jegybanknak. Azokat a jelenségeket, amikkel a jegybank nem szimpatizál, könnyen érhetik kellemetlen hatások. Tavaly a svájci óracégek bevételei estek hatalmasat, mert a tipikus kínai üzleti ajándéknak számító drága órákból kevesebb fogyott a korrupcióellenes reformok miatt. Pedig hosszú ideig remekül zsírozta a bürokrácia kerekeit egy-egy drága ajándékba adott óra.

A Bloomberg szerint ekkora változást nem fog hozni a jegybank első kriptopénzes kísérlete. Az intézmény olyan digitális pénzt szeretne, amelynek a kibocsátását a hitelpénzhez hasonlóan maga ellenőrzi. A kriptopénzt használók pedig a jegybanktól kapják a fizetőeszközt. Van eggyel drámaibb forgatókönyv, amely szerint a bank közvetlen kapcsolatban áll a pénz használóival.

yibai-yuan-dfh-1-shenzhou-9-tiangong-1-chang-e-1-css

(Forrás: Adrian Korte / CC-BY)
(Forrás: Adrian Korte / CC-BY)

Emellett a levegőben van még egy olyan lehetőség is, hogy a bitjüan kamatozzon is. A Bank of Englandon belül folyik a gondolkodás arról, hogy az általuk kibocsátandó kriptovaluta ilyen is lehetne. Kína esetében viszont likviditási krízist okozna a kamatozó bitjüan.

Várhatóan ezért az első rendszer a bankok közti követelések rendezésére szolgáló eszköz lesz. Olyan, mint a most is létező rendszerek, csak blockchain és titkosítás alapon.

Az Alibaba nem fog örülni

Az, hogy a kínai jegybank részben kibékült a bitcoinnal a kriptopénz árfolyamán is meglátszik. 1200 dollár felett lehet vásárolni a kriptopénzből. A bitjüannak is gazdaságélénkítő hatást tulajdonítanak az elemzők, például azt, hogy a bankok számára visszahódítja a digitális fizetési területet, amit az Alibaba kínai internetes óriás – a Tencenttel és a Baiduval együtt – nagyrészt lenyúlt tőlük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?