Nehéz megmagyarázni, hogy miért lett ennyire felkapott az NFT, de milliókat szórnak el emberek digitális képekre.

(Fotó: Magnus Aske Blikeng // Flickr – CC-BY)

Egy darabig lehetett reménykedni, hogy az NFT-k, azaz a blockchain segítségével eladott digitális művek piaca nem fog nagyra nőni. A digitális technika nagy dicsősége, hogy másolható jószágokat hoz létre. Nincs olyan, hogy egy jpeg képből vagy egy mp4 videóból kevés van. Nem tud kifogyni a zeneboltból az mp3, hogy aztán szalajtani kelljen a zenészért, hogy énekelje el még ötszázszor a dalt.

Az NFT-k visszahozzák a digitális művészetbe a szűkösséget. Mindezt egy olyan rendszert használva, ami még nem is túl fenntartható. Ezzel az NFT-piac rosszabb megoldás, mint bármely korábbi másolásvédelem.

JavaScript is not available.

🗡️The „War Nymph” collection is dropping tomorrow, February 28 @ 2pm EST.Are you ready for this collaboration between @Grimezsz & @MacBoucher1? Who is excited for this drop? 👀👀👀Don’t forget a % of the proceeds from the #NFT sales will be donated to @carbon_180! pic.twitter.com/Z07WTvrM6g

A csavar ott jön a történetbe, hogy az NFT piac pár hét alatt hatalmas lett. Úgy tűnik, hatalmas igény mutatkozik egyedi jpeg képekre vagy egy újabb spekulatív jószágra. Az eddig főleg zenészként ismert Grimes hatmillió dollárnyi digitális műalkotást adott el a közelmúltban, húsz percen belül keltek el az alkotások, tehát ennyi idő alatt keresett ennyit – írja a The Verge. A legdrágább darab ezek közül egy 57 másodperces videó, amiben kövér angyalkák és egy unikornis is repül. A legmagasabb licit 389 ezer dollár (azaz 117 millió forint) volt, ami még akkor is soknak tűnik, ha tudjuk, hogy a Death of God című mű alá Grimes zenét is komponált.

A kövér angyalkák több másik műalkotásban is visszaköszönnek. Például a Föld és Mars címűekben is, amelyeken a két bolygó felett lebegnek a kerubok. Ezekből 700 kópia fogyott el, összesen 5,1 millió dollárt hozva.

A Grimes művek árának egy része a Carbon180 nevű startuphoz megy, ami a kibocsátott széndioxid légkörből való kivonásával próbálkozik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?