Már nem lehet a bankra fogni, ha késik a fizetés. Hétvégén is lehet pénzt küldeni. Viszont ez sem jutalékmentes. Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket.

Vég a várakozásnak, azonnal mennek hétfőtől az utalások
(fotó: Nationalmuseet / Flickr CC-BY-SA)

Március másodikán indul Magyarországon az azonnali átutalási rendszer. Semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy ezt használatba vegyük. Az átállás a felhasználóktól teljesen független módon fog megtörténni.

Mit jelent az azonnali átutalási rendszer?

A rendszer neve magában rejti a megfejtést: a banki utalásoknak a rögzítésüktől számított öt másodpercen belül teljesülniük kell.

És mi a helyzet a hétvégével?

Nincs különbség. A hétvégére ugyanúgy érvényes az öt másodperces követelmény, mint a legsötétebb éjszaka közepére. Az új rendszerben azok is tudnak dolgozni, akik mindig szombat hajnalban állnak neki, helyrepofozni a pénzügyeiket.

Hogyan volt eddig?

A banki utalások nem zajlottak le azonnal, ahogy a netbankban rákattintottunk az utalás gombra. A bankon belüli műveletek esetenként gyorsabbak. A bankközi műveletek pedig kora reggel és délután öt óra között durván tíz ciklusban zajlottak. Munkanapokon fél nyolc és fél négy között óránként, és valamivel öt után volt egy napzáró utalás is.

De hétvégén nem lehetett utalni, ugye?

Szombati munkanapon csak egyig voltak utalási ciklusok. Hétvégén pedig egyáltalán nem volt bankközi pénzforgalom.

Mire nem vonatkozik az azonnali utalás?

Tízmillió forint feletti megbízások, devizaszámla terhére adott megbízások, külföldi utalások, nem forintban megadott utalások és például a bankfiókban, kitöltött nyomtatvánnyal elindított utalások. Emellett az értéknapos utalások, a csoportos beszedési megbízások és a csoportos átutalások egy része sem minősül azonnali átutalásnak.

Más változott?

Lehetőség van a bankszámlaszám helyett a banknál rögzített azonosító adatok (telefonszám, e-mail cím) alapján utalást indítani. Ezeket vagy egyszerűbb megjegyezni, vagy legalább már fel vannak írva valahová. Az MNB tájékoztató oldalán arról ír, hogy a fejlesztések célja, hogy „készpénz nélküli készpénzként” működjön az átutalás.

Olyan, mint a készpénz? Akkor biztos jutalékmentes is.

Nem. A tranzakciós illeték megmarad. Tavaly januárban ugyan csökkent az illeték mértéke a húszezer forint alatti utalások esetében, de eltűnni csak nem akar. Lehet azzal érvelni természetesen, hogy a készpénzkezelés is költségekkel jár, csak ezt nem a vásárló fizeti meg. Ugyanakkor vásárlóként ez keveseket érdekel.

Mi az előnye, azon kívül hogy gyors?

Az azonnali utalás lehetővé teszi majd, hogy a bankkártyás vásárláshoz hasonló gyorsasággal fizessünk. Mindezt úgy, hogy a kártyatársaságok jutalékát nem kell megfizetni. Ez azonban jelenleg a jövő zenéje.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?