Ha nem jön össze a fellebbezés, a UBS a 2018-as profitjának kilencven százalékát fogja befizetni büntetésként.

Ha nem jön össze a fellebbezés, a UBS a 2018-as profitjának kilencven százalékát fogja befizetni büntetésként.

Fotó: Martin Abegglen / Flickr CC-BY
(fotó: Martin Abegglen / Flickr CC-BY)

2019-ben a francia hatóságok kemények, mint Rambó. Már kiosztottak egy gigabírságot a Google-nek, most pedig a svájci UBS bankot találták meg. A pénzintézetnek rekordméretű 3,7 milliárd eurós büntetést kell fizetnie, mert egy hétéves nyomozás kiderítette, hogy segédkezett 10 milliárd euró elrejtésében a francia adóhatóság elől.

Korábban már hozott ítéletet hasonló ügyben a francia bíróság, de az akkori bűnösnek, a HSBC banknak csak 300 millió eurót kellett befizetnie. A UBS viszont a 2018-as évi profitjának 92 százalékától lesz kénytelen elbúcsúzni.

A bank azzal védekezett az eljárás során, hogy francia ügyfelei félrevezették. De nem tudtak bemutatni olyan ügyfeleket, akik tényleg ezt tették. A francia ügyészek ezzel szemben bizonyítani tudták, hogy a bank a szupergazdagok által látogatott eseményekre embereket küldött, hogy a UBS pénzmosási szolgáltatását reklámozzák.

A UBS az elmúlt húsz évben 8,8 milliárd eurót fizetett ki büntetésekben és peren kívüli megegyezésekre. A pereknek pedig még nincs vége, a bankra vár egy kényelmetlen amerikai pénzmosási per is. A francia ítélet ellen fellebbezett a bank.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?