Felfestette a céltáblát a bankokra a koronavírus: a valós támadások is emelkedtek a próbálkozások száma pedig kilőtt.

123rf

A pénzügyi cégek hetven százalékát érte kibertámadás az elmúlt évben – állítja a Ponemon Institute által elvégzett kutatás. Az eredményt 2215 informatikai és információbiztonsági területen dolgozó szakember megkérdezésével készült. A felmérés előnye, hogy nem csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élők vettek benne részt, hanem a benelux, a skandináv, a német és osztrák területeken és Ausztráliában is elérték a szakértőket.

Átlagosan 4,7 millió dollárba kerültek a cégeknek a kibertámadások. Ez 75 százalékkal nagyobb összeg, mint amennyi kárt más iparágakban egy hasonló támadás okozta. A kockázatot növelte, hogy sokan távmunkában dolgoztak tavaly, esetenként elégtelen védelemmel ellátott laptopokon és telefonokon. A pénzügyi cégnek csupán hatvan százaléka rendelkezik olyan policykkel, amelyek a távmunkásokra vonatkozó biztonsági előírásokat rögzítik – írja a Mobile Payments Today.

A koronavírus-járvánnyal ráadásul még inkább célponttá váltak az amúgy is gyakran támadott bankok és pénzügyi cégek. A távmunka húsz százalékkal növelte támadások számát, és ötszáz százalékkal nőttek a támadási próbálkozások. Ezt a pénzintézetek is érezték: a válaszadók 71 százaléka mondta, hogy a távmunka növelte az adatvesztés veszélyét, 57 százalék szerint pedig a hackerek fő célpontjaivá váltak.

Azonosítási megoldásokkal lehet csökkenteni a kockázatot. A pénzintézetek 21 százaléka nem kér authentikációt munka közben, 69 százalék igényli, de csak 35 százalék ragaszkodik a kétfaktoros azonosításhoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?