Nem számítottunk arra, hogy a UBS pénzmosási botrányáról és az emiatt kiszabott francia gigabírságról a legjobb magyar művészeti lap is beszámol. Bár mindig így tévednénk.

Nem számítottunk arra, hogy a UBS pénzmosási botrányáról és az emiatt kiszabott francia gigabírságról a legjobb magyar művészeti lap is beszámol. Bár mindig így tévednénk. Az Artportal cikke nem csak a bank művészetpártoló tevékenysége felől közelíti meg a problémát, de több hasonló ügyre is felhívja a figyelmet.

Rózsaszín csigákra sem lesz pénze az Art Baselnek, ha a UBS kap még pár hatalmas bírságot (Fotó: Ines Hegedus-Garcia CC-BY)

Az igazgatói összefoglaló a következő: ahogy arról mi is hírt adtunk, a vagyonos ügyfelekre utazó UBS-t a franciák, egyelőre nem jogerősen szénné bírságolták, mert adóelkerülésben segédkezett a bank. A UBS ügyfelek és a komoly műgyüjtők között eleve nagy átfedés van, de emellett a bank együttműködött a világ legnagyobb művészeti vásárával, az Art Basellel, illetve a műtárgypiaci elemzéseket közlő The Art Market kiadását is támogatta. Több modern és kortárs múzeumot is támogatnak, illetve a bank komoly saját vállalati gyűjtemlnnyel is rendelkezik kortárs művekkel. Minderre persze csak akkor van pénz, ha épp nem kell befizetniük az éves profitjuk 92 százalékát büntetésként.

A támogatottaknak azonban nem csak azért lehet kínos az ügy, mert az UBS arra kényszerülhet, hogy elzárja a pénzcsapot. A bank hírnevének romlása miatt az is előfordulhat, hogy a múzeumok maguk utasítják majd vissza a támogatást, és keresnek új, tisztább pénzt kínáló szponzorokat. Erre példa a Tate, amely 26 éves együttműködést szakított meg a British Petrol (BP) céggel több egymást követő tiltakozó akció hatrása.

A további művészeti vonatkozásokat remekül fejti ki az Artportal. A cikküket mindenképpen javasoljuk további olvasásra, meg úgy általában is érdemes nézni, miről írnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?