Jelentést adott ki az arcfelismerő technológiákról a Sumsub online azonosítási szolgáltató.

(Fotó: Chad Miller CC-BY)

A cég 2021-ben, globálisan gyűjtött adatokból dolgozott. Ebből állapította meg, hogy milyen hatékonysággal működnek a különböző azonosítási megoldások

A jogos arcfelismerős biometrikus azonosítási kísérletek 95 százaléka sikeres. A szelfi plusz igazolványos azonosítás ennél valamivel alacsonyabb, 83 százalékos rátával dolgozik.

Az EU-ban, az Egyesült Királyságban valamint Japánban, Kanadában, Bahrainben, Hongkongban, és Szingapúrban átlagosan 35 másodpercet vesz igénybe egy olyan arcfelismeréses azonosítás, ami azt is figyeli, hogy a kamera élő arcot néz-e vagy csak egy képet mutatnak neki. Az Egyesült Államokban 45 másodpercet igényel a folyamat. Izraelben, Nigériában és még egy maroknyi államban pedig 1,5 percet is kell várni. A felmérés ezt azzal magyarázza, hogy az azonosításhoz szükséges mozdulatok kevésbé gyakoriak az adott kultúrákban. Már amennyiben nem a kacsintásról vagy pislogásról van szó, ami talán univerzális.

Eltér az élmény abban is, hogy milyen eszközön próbálják azonosítani magukat a felhasználók. Windowson és Androidon 50 másodperc az azonosítás, az Apple eszközein átlagosan 39 másodperc alatt lezajlik a folyamat.

A meghiúsuló azonosítások fele a rossz videómenőség vagy a kívánt mozdulatok elvégzésének hiánya miatt nem mennek végbe. Az esetek 27 százalékában túl kicsi az ügyfél feje a képmezőben, 16 százalékban pedig túl nagy.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?