A nyomozók véres pénzről beszélnek, a bank terel és hallgat. A Danske után a Swedbank is érintett az év legnagyobb pénzügyi botrányában.

A nyomozók véres pénzről beszélnek, a bank terel és hallgat. A Danske után a Swedbank is érintett az év legnagyobb pénzügyi botrányában.

Svédország egyik legnagyobb bankját, a Swedbankot sem kímélték az orosz pénzmosók. Az ügyben 5,8 milliárd dollárt mostak át a svéd bankrendszeren, ebből 26 millió dollár oroszországi adócsalásból származik, amelyet annak idején Szergej Magnyitszkij fedezett fel.

A bombát a SVT Nyheter tévécsatorna robbantotta cikkében, amelyben bejelentették, hogy öt hónapja van a birtokukban egy nagyobb dokumentumcsomag, amely a pénzmosási botrányba keveredett Danske Bank és a Swedbank ügyleteit részletezik. A 2007 és 2015 között történt tranzakciók nagy részét ötven ügyfél követte el. A nevek között olyan cégek is feltűnnek, akiket már a Danske botrányából is lehet ismerni.

(Fotó: Marco Verch CC-BY)

A Swedbank szóvivője szerint a bank zéró toleranciát hirdetett a pénzmosással szemben. Ha erre utaló nyomokat találnak, azonnal akcióba lépnek. Az SVT által leleplezett több éven keresztül tartó pénzmosási akció ismert volt a bankon felül is, jelentették azt a svéd gazdasági nyomozói hivatalnak. A szóvivő azonban kerülte a válaszadást azokra a kérdésekre, amelyek a nagy oroszországi pénzmosást leleplező, majd emiatt a börtönben megölt Magnyitszkij-ügyben is érintett cégek részvételét firtatták. Nem nyilatkozott a bank vezérigazgatója sem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?