Nem csak bányászfarmon lehet kriptopénzt termelni, lehet igazi farmon is,
csak kell egy nagy szélturbina.

Nem csak bányászfarmon lehet kriptopénzt termelni, lehet igazi farmon is,
csak kell egy nagy szélturbina.

Julian Oliver Harvest projektje klímakutatásra keres pénzt
Julian Oliver Harvest projektje klímakutatásra keres pénzt

Lassan kevesebb olyan eszköz és ügy van, amivel és amire nem próbáltak még kriptopénzt bányászni. A rohamosan terjedő cryptojacking támadások – azaz a böngészőt bányászásra késztető rosszindulatú kódok – mellett többé-kevésbé legitim próbálkozásokra is van példa.

A Salon.com például a reklámokat tiltó látogatóknak ajánlja fel, hogy a gépük által elvégzett munkával fizessenek a tartalomért. A Salon partnere ebben ugyanaz a Coinhive, amelyet már cryptojackingre is használtak. Emellett persze érdemes azzal is számolni, hogy a bányászós oldalak a háttérben futva is pörgetik a gépet, eszik az akkut és fogyasztják az energiát.

Ennél is izgalmasabb, amit Julian Oliver készített. A Harvest nevű mérnöki megoldásokat és művészi ötletet egyaránt tartalmazó bányászgép egy kétméteres szélturbinától kapja az áramot, amelyet egy vízhatlan ládába szerelt gépnek ad tovább. A gép 4G-s kapcsolaton csatlakozik az internethez, és kriptopénzt bányászik. Többnyire a Zcash nevű változatot.

A Harvestből nem Oliver gazdagodik meg. A kibányászott pénzt klímakutató projektek támogatására használja fel a művész. Így a szélenergiával termelt kriptopénz végül visszatér oda, ahonnan vétetett. Vagy legalábbis ismét köze lesz az időjáráshoz.

Az elképzelés egyetlen problémás pontja, hogy az olcsó alaplap és olcsó processzor mellett egy nagyon drága 1080-as videokártya van a bányászgépben. Így az újabb Harvest egységek üzembe helyezése nem olcsó móka.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?