A pénz, ami után mennek virtuális, viszont a fegyvereik nagyon is valódiak.

A pénz, ami után mennek virtuális, viszont a fegyvereik nagyon is valódiak.

Érdekes dolog, hogy a hagyományos pénz ellopható az interneten, viszont ami kizárólag virtuálisan létezik, azt képtelenség interneten keresztül, programokkal meglovasítani. Viszont ez nem jelent akadályt abban, hogy a tolvajok elrabolják és megzsarolják azokat az embereket, akikről kiderítik, hogy jelentős mennyiségű kriptovalutájuk van.

man-3126802_1920
Illusztráció: Pixabay.com CC0

A múlt hónapban, Thaiföld egyik nyaralóvárosában rátámadtak egy orosz férfira, bezárták az apartmanjába, és addig ott tartották, amíg át nem utalt 100.000 dollárnyi bitcoint a támadók számlájára.

Még ezelőtt történt, hogy az egyik ukrán Bitcoin Exchange igazgatóját elrabolták, a váltságdíj pedig 1 millió dollárnyi bitcoin volt.

New Yorkban egy embert a barátja tartott fogva addig, amíg át nem utalt neki 1.8 millió dollárnyi ether-t, ami a második legértékesebb kriptovaluta.

A legnagyobb probléma ezzel a bűnözési formával, hogy az utalás nyomán képtelenség azonosítani a támadókat. Ráadásul a blockchainnel történt tranzakciókat ugye nem lehet visszahívni, megsemmisíteni.

Persze a világnak megvan a válasza erre, ilyen például Jonathan Levin vállalata, a Chainalysis. Azzal foglalkoznak, hogy a blockchain rendszerén keresztül követik le a kriminális tevékenységeket. Ezt egészen sikeresen végzik, jó pár esetben segítettek is a rendőrségnek lenyomozni az utalásokat. Innentől lesz igazán bonyolult a dolog, ugyanis a bitcoin egyik alapköve az anonimitás, tehát nehéz bármit is rábizonyítani a bűnözőkre.

Trunk Thugs GIF by South Park – Find & Share on GIPHY

Discover & share this South Park GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Mit tehetnek a bitcoin mágnások?

Vannak, akik meghúzzák magukat. Egy hónappal ezelőtt egy török üzletembert Isztambulban egy fegyveres banda kapott el kocsikázás közben. Arra kényszerítették, hogy adja meg az összes jelszavát, így raboltak el tőle 3 millió dollárnyi bitcoint. Az ő példájából okulva sok bitcoin milliomos közölte, hogy mostantól ha lehet nem utazik Oroszországba, vagy Törökországba, ugyanis ezeken a helyeken hemzsegnek a szervezett bűnözők.

Viszont nem mindenki ilyen visszahúzódó, vagy mondjuk szebben: nem hagyja, hogy a félelem diktáljon neki. Jameson Lopp, kriptovaluta mérnök és tulajdonos szerint proaktív módon kell hozzáállni a kriptovaluta tolvajláshoz. Egy tweetben meg is mutatta, milyen eszközökkel lehet hatékonyan megvédeni a virtuális pénzt.


Lopp ezen kívül azt javasolja, hogy a virtuális pénz tulajdonosok használjanak több lépcsős azonosítást a fiókjaikban. Szerinte az az egyik legfontosabb, hogy a tulajdonosok tisztában legyenek azokkal a lehetőségekkel, és technológiákkal amikkel megvédheti a vagyonukat.

Nyitókép: pixabay.com


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?