13 millió eurót utaltak el a legpatinásabb máltai bank rendszeréből ismeretlen tettesek. Még lehet, hogy a pénzt vissza lehet szerezni.

13 millió eurót utaltak el a legpatinásabb máltai bank rendszeréből ismeretlen tettesek. Még lehet, hogy a pénzt vissza lehet szerezni.

(Fotó: Continentaleurope / wikimedia commons / CC-BY-SA)

Minden szolgáltatását szünetelteti a Bank of Valletta miután hackerek jutottak be a rendszerébe és külföldi számlákra utaltak el pénzeket. A The Paypers értesülése szerint összesen 13 millió euró értékben utaltak el brit, amerikai, cseh és hongkongi számlákra összegeket az egyelőre ismeretlen tettesek. Az utalások követhetőek, a máltai banki forgalom felét bonyolító Bank of Valletta dolgozik azon, hogy a tranzakciókat visszafordítsa és visszaszerezze az ellopott pénzt.

A támadást február 13-án vették észre a nemzetközi tranzakciók ellenőrzése közben. A hiányzó összegeket kereső pénzintézethez hamarosan a máltai nemzetbiztonsági szervezet is bekopogott, arról tájékoztatva a bank vezetőit, hogy az intézményük komoly kibertámadás áldozatává vált. A bank minden szolgáltatását felfüggesztette, leállította ATM-jeit, sőt még a honlapját is elérhetetlenné tette. Emellett felvették a kapcsolatot a kártyatársaságokkal.

A Bank of Valetta által kiadott közlemény szerint az ügyfelek betétei semmiképpen nem tűnhettek el. A pénzintézet dolgozik azon, hogy ismét elérhetővé váljanak a szolgáltatásai, valamint hogy kiderítsék honnan jött a támadás és milyen hibákat kihasználva sikerült a hackereknek bejutniuk a rendszerbe.

Nem először fosztják ki Máltát

Menjünk át egy kicsit utazási rovatba, mert Máltához kapcsolódnak a fintechhez sehogyan sem kapcsolódó érdekességek is. Kezdve azzal, hogy a máltai nyelv egy olyan, a sémi nyelvcsaládhoz tartozó nyelv, ami a szicíliai arabból fejlődött ki. Az 1080-as években azonban a normannok meghódították Szicíliát. És bár a kezdetekben még egy keresztény szicíliai arab dialektus is kifejlődött, az 1100-as évek legvégére lassan kiszorítódott az arab nyelv, meg amúgy az arabok is. A piszkos munkát végül az aragóniaiak végezték el, akik a latint tették hivatalos nyelvvé. A fenti népek Máltán is végigvonultak, de a nyelv túlélte a megszállásokat, államokat és harci cselekményeket és nyolcszáz éve a saját fejlődési útját járja, ami iszonyat érdekessé teszi.

A bank és a főváros nevét adó Valetta pedig az Ispotályos Rend nagymesterének, Jean de Valettének a nevét őrzi. Ő építtette az új fővárost, miután az 1565-ös nagy ottomán ostrom során a Szent Elmó erőd elesett, és a lovagok csak a szicíliai utánpótlásnak köszönhetően tudták megtartai a szigetet. Egy ilyen élmény hatására akkoriban az emberek fellegvárat kezdtek építeni, Jean de Valette sem tett másként. A terv kivitelezését segítette, hogy V. Piusz pápa Francesco Laparelli hadmérnököt küldte Máltára, II. Fülöp spanyol király pedig jelentősebb mennyiségű készpénzt. Ami már csak azért is volt szép Fülöptől, mert ő volt az a spanyol király, aki életének hetven éve alatt három államcsődöt idézett elő.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?