Kiábrándító jelentést adott ki a Chainanalysis cég. A kiberbűnözőkhöz köthető tárcákban 2020 végén nagyjából 3 milliárd dollár volt, ez 2021 végére 11 milliárdra nőtt.

Kép: 123rf

A kriptóra szakosodott bűnözők egyelőre nem szorultak rá arra, hogy különösebben bonyolult bűncselekményeket agyaljanak ki. A vagyon 93 százaléka, nagyjából 9,8 milliárd dollár, egyszerűen lopásból származik.

A bűnözőket az is segítette, hogy a tavalyi év folyamán egyre feljebb kúszott a kriptovaluták ára. Így az év elején ellopott zsákmány egyszerűen többet ért már az év végén is. A bitcoin esetében január és december között 18 ezer dolláros különbség volt, az ethereum esetében durván háromezer dolláros, de még a monero árfolyama is emelkedett az év során.

Az elemzés szerint azonban nem várták ki a legmagasabb árfolyamot, hamarabb váltották át hagyományos valutákra. Sőt a korábbi években tapasztaltnál is gyorsabban próbáltak meg túladni a kriptón. A rekdordot a zsarolóvírusos bűnözők tartják, akik átlagosan 65 napon belül szabadultak meg a bitcoinjaiktól, de a korábban a kriptóhoz ragaszkodó darknetes piacok kereskedői sem tartogatták tavaly 250 napnál tovább a kriptovagyont. A csalók a két csoport között pont középen vannak a 100 napos átlagukkal.

Az elemzőcég szerint a változáshoz az járulhatott hozzá, hogy a rendészeti szervek egyre gyakrabban koboztak el kriptovagyonokat. A bűnözők már nem érezték úgy, hogy különösebben biztonságban lenne a zsákmány, ha kriptovalutában tartják.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?