Nem kellett sokat várni az első NFT elkobzásra, a brit adóhatóság (HMRC) egy áfacsalási ügyben nyomozva virtuális műkincseket foglalt le.

Mindenki adja elő az NFT-jét! (Képünk illusztráció.) (Fotó:
Alisdare Hickson CC-BY-SA)

Nem kellett sokat várni az első NFT elkobzásra, a brit adóhatóság (HMRC) egy áfacsalási ügyben nyomozva virtuális műkincseket foglalt le.

Az adóhatóság három NFT-t is lefoglalt egy olyan ügyben, amiben egy 250 fantomcéget működtető hálózatot gyanústanak áfacsalással. A hétfői razzián három gyanúsítottat is letartóztattak. A csalási ügy önmagában nem lenne jelentős, 1,4 millió fonttal rövidítette meg a csoport az államot.

Nick Sharp, a HMRC gazdasági bűnözési osztályának vezetője szerint a mostani akció egyben figyelmeztetés is, hogy a csalással szerzett vagyont nem lehet elrejteni kriptovalutába. Az NFT-k mellett ötezer font értékű tokent is lefoglaltak a nyomozók.

A Guardiannek nyilatkozó szakértő szerint a mostani eset egyrészt azt mutatja, hogy a rendőrséget nem éri meglepetésként, ha kriptojószágokkal kell foglalkoznia. Másrészt pedig a jövőben több ilyen eset is lehet, mert egy brit törvény szerint a nyomozást lebonyolító rendőri erő igényelheti a lefoglalt jószágok felét. Így a rendőrség érdekeltté válik a kriptós és gazdasági ügyek kinyomozásában is,


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?