Orosz kibertámadás lehetőségére figyelmezteti az EU tagországokat az Európai Központi Bank (ECB) – adta hírül a Reuters.

A hírügynökség két, a helyzetet ismerő forrásra hivatkozva állítja, hogy az ukrajnai helyzet eszkalálódásával együtt járhat egy Oroszország által indított hackelési kampány. Ukrajnát már több alkalommal érte támadás korábbi konfliktusok során. Illetve 2007-ben, amikor Észtországban eltávolítottak egy orosz katonai emlékművet, akkor az ország digitális kormányzati infrastruktúráját orosz kibertámadás érte.

Az ECB eddig a járványidőszak alatt megnövekedett pénzügyi átveréseket tartotta a legkomolyabb veszélynek. A Reuters szerint azonban a héten az ECB kérdéseket intézett az európai jegybankokhoz, hogy felmérje, mennyire vannak felkészülve a védekezésre. A válaszok szerint a bankok is tartottak olyan hadgyakorlatokat, amelyekben kipróbálták a védelmi mechanizmusaikat és folyamataikat.

Az Európai Központi Bank nem siette el a kérdezősködést. A New York-i pénzügyi szolgáltatásokért felelős tagállami szervezet már januárban kiadott egy figyelmeztetést. A brit FCA pedig február elejéig várt a figyelmeztetéssel.

European, U.S. regulators tell banks to prepare for Russian cyberattack threat

FRANKFURT/LONDON, Feb 9 (Reuters) – The European Central Bank is preparing banks for a possible Russian-sponsored cyber attack as tensions with Ukraine mount, two people with knowledge of the matter said, as the region braces for the financial fallout of any conflict.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?