A Mt. Gox feltámasztása olyan ötlet, mint az Isla Nublar újranyitása a Jurassic Park világában. Tanulságos lesz távolról figyelni.

A Mt. Gox feltámasztása olyan ötlet, mint az Isla Nublar újranyitása a Jurassic Park világában. Tanulságos lesz távolról figyelni.

(Fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)
(fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)

A Mt. Gox kriptotőzsde a bitcoin Lehman Brothers-e. Titanicja. Hindenburg léghajója. Szóval nagy, hübrisszel teli sztorija arról, hogy egy sérthetelennek tűnő, uralmat sugárzó jószág lángolva áll bele a földbe teljesen váratlanul.

Pedig pont így történt, 2014-ben sikeres hackertámadások sorozata után a kifosztott tőzsde csődöt jelentett. Huszonnégyezer ügyfél járt rosszul, összesen 850 ezer bitcoint loptak el, amely akkor 450 milió dollárt ért. Azóta 200 ezer bitcoin előkerült különböző helyekről, de még így is a legnagyobb kriptopénzes incidens marad a Mt. Gox esete.

A tőzsde neve azért került elő, mert Brock Pierce ismert kriptopénzes figura felvetette, hogy újra kellene indítani a Mt. Goxot és kártalanítani a befektetőket. A Gox Rising nevű terv végrehajtásával a Coinbase és a Binance tőzsdék versenytársát akarná megalapítani a befektető. Állítása szerint 630 millió dollárnyi (azaz 150 ezer bitcoin) áll egy alapban, ami a kártalanításra használható fel. Ehhez azonban, és erre vállalkozni Pierce, jogi és technológiai akadályokat kell áthágni.

A Techrunch által megkérdezett blockhaines vállalkozások ügyvezetői szerint a terv teljesen őrült. Ugyanakkor kijavíthat egy nagy hibát, ami a kriptopénzes világ egyfajta ősbűne. Pierce nem először próbálkozik meg ezzel, már 2013-ban is megpróbálta megvenni a tőzsdét. Egyéb jellegű elfoglatságai miatt – szexuális bűntettekkel gyanúsították meg, elmenekült, kiadták – nem tudott rá elég időt fordítani. Az ügyet végül peren kívüli megállapodásokkal rendezte, ami miatt azóta sem tudni, hogy molesztált-e gyermekeket az egykori gyermek filmsztár Pierce. Ez sem segít a javaslat komolyan vételében.

Nehezítésként a jóvátételi malacperselyért is folyik a pereskedés. Sőt olyan összegeket emlegetnek, amikhez képest a most a kalapban lévő pénz apróságnak tűnik. És hogy mindez megnyugtatóan rendeződjön az eredeti 24 ezer károsult felét képviselnie kell a Pierce vezette csapatnak. Nagyobb összegben nem fogadnánk arra, hogy sikerül a manőver, viszont egy napon nagyon szórakoztató film készülhet belőle.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?