A Google Playt és az iOS-es App Store-t is figyelő App Annie számai szerint jelentősen nőtt a pénzügyi appok iránti érdeklődés.

Jó éve volt a fintechnek a tavalyi, még az appok népszerűségi indexéből is ez látszik. A Google Play-t és az iOS-es App Store-t is figyelő App Annie számai szerint jelentősen nőtt a pénzügyi appok iránti érdeklődés.

okostelefon

Jobb ütemben növekednek a pénzügyi alkalmazások, mint a többi app – állapította meg az App Annie piackutató cég. A cég 2017-es évet összefoglaló jelentése szerint a mobiltelefon a bankolás digitalizálódását segítő gyorsító tényező. A peer-to-peer fizetési megoldások (pl. Venmo) és a digitális tranzakciós szolgáltatások hatását már most érezhetik a hagyományos szolgáltatók. A kényelmes mobilappok az ügyfelek elváráshorizontját is megmozdították: kényelmesebb, innovatívabb és a hét 168 órájában működő szolgáltatásokat várnak.

Az App Annie szerint a 2015-ös évvel összevetve Indonéziában és Brazíliában 200 százalékkal nőtt a pénzügyi appok elterjedtsége. Még a hagyományosan fejlettnek gondolt amerikai és dél-koreai piacon is fel tudtak mutatni ötven százalékos növekedést az alkalmazások. Ami pedig még fontosabb, hogy a növekedés üteme is gyorsul a legtöbb piacon. A sokat emlegetett mobile first, azaz a minden fejlesztést első nekifutásra mobilos platformokra elkészítő megközelítés lassan kötelezővé válik.

Hasonlóan érdekes, hogy a pénzügyi szolgáltatások teljes vertikuma le van fedve fintech appok által. A bankolás mellett a helyi fizetések, személyközi tranzakciók, a pénz beosztása, befektetés, biztosítás, de még a hitelminősítés is lefedhető appokkal. Ezzel veszélybe került a piackutató cég szerint a hagyományos, minden szolgáltatást egy fiókban kínáló bank modellje. A folyamatot gyorsítani fogja az idén életbe lépett PSD2 szabályozás az EU-s országokban.

A piackutatók egy merészebb állítása, hogy az appok a készpénzmentes társadalom elérését gyorsíthatják fel. Példának pont az az Indiát hozzák fel, ahol a nagy értékű bankjegyek cseréjével hetekig tartó káoszt okozott a kormány. Emellett Kína a másik példa a készpénzmentes jövőre, de ott sem teljes a mobilos fizetés penetrációja. Az egyik legnagyobb játékosnak számító WeChat 900 millió aktív felhasználójának csak 67 százaléka fizet mobillal.

Az pedig a dokumentum korát mutatja, hogy a kriptovaluták népszerűsége is kapott egy diát. A jelentés összeállításakor 15 ezer dollár felé tartott a bitcoin, és emelkedő pályán volt. Most több nagy esés után egy kicsit magához térve 8200 dolláron áll az árfolyam. Ha a kriptopénzek iránti érdeklődés nem is csökken idén, egy-két lábon kihordott szívrohamon mostanra túl vannak a rajongók.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?