Pénzügy egyszeregy: ha a kereskedők egy része hamarabb tud egy információt, az nem jó. És mostanra talán a kriptósok is megtanulták ezt.

(Fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)
(fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)

Újszülöttnek kell ahhoz lenni, hogy az ember ne halljon egy-két hírt a kriptós világban zajló csalásokról. A CoinDesk most befoltozott egy olyan rést a szolgáltatásában, amit kihasználva a szemfüles csalók az előtt értesültek volna az oldal híreiről, hogy azok megjelentek volna. A hagyományos pénzügyek világában az ilyen információk felhasználása bennfentes kereskedelemnek minősül, tiltott és az ilyen bennfentes információk felhasználása pedig pert, de legalább is elbocsátást von maga után.

A kriptó erdejében, ahol épp azt találják fel újra évek óta, hogy miért van szükség központi szabályozásra, azonban a fentiek nem adottak. Ezért a kriptós szféra botrányok és bombahírek között ténfereg. Ez természetesen vélemény, lehet is vele vitatkozni.

A CoinDesk figyelmét egy fehérkalapos, azaz nem rosszindulatú hacker hívta fel a hibára. Ugyanakkor nem lehet tudni, hogy kevésbé jóindulatú felek kihasználták-e azt, hogy a hírek élesítése előtt azok tartalma alapján kereskedjenek. A Coindesk tartalmi főnöke, Kevin Worth most azt közölte, hogy a sebezhetőséget befoltozták és gondoskodtak arról, hogy ne történhessen hasonló a jövőben.

A Verge szerint a probléma nagyobb, mint amiről a cég beszél. A CoinDesk API-ját átverve jegyzeteket lehetett létrehozni a szerkeszőségi rendszerbe. Olyan élesítetlen jegyzeteket, amelyek alapján mások, akik szintén tudták a trükköt, döntéseket hozhattak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?