Esik az amerikai tőzsde, vele esik a japán, a bitcoin pedig hetek óta zuhan. De legalább a twitterezőknek van min poénkodni.

Esik az amerikai tőzsde, vele esik a japán, a bitcoin pedig hetek óta zuhan. De legalább a twitterezőknek van min poénkodni.

usd pénz

„Ha a Dow Jones ezer pontnál többet esik egy nap alatt, akkor az elnököt be kell tölteni egy ágyúba és óriási sebességgel ki kell lőni a Napba. Nincs mentség” – idézi mindenki Donald Trump amerikai elnöktől, miután tegnap ezer pontnál is többet esett a Dow Jones. A tweet ugyan nem valódi, igazi fake news Shaun Usher amerikai író komponálta meg poénból, de tökéletes kordokumentumként szolgál.

Legalább ennyire mókás a New York Times washingtoni tudósítójának, Binyamin Appelbaumnak a képe. Ő a legendás, fekete csütörtöki összeomlás után holtra vált arccal mobiltelefont szorongató bróker fotójának modern verzióját csinálta meg. A képaláírás ugyanaz, de a képen egy sor szerver látható, arra utalva, hogy az ügyletek jelentős részét már algoritmusok végzik.

Ezzel azonban a viccek véget is érnek, mert az amerikai tőzsde tényleg nagyot zuhant, ráadásul minden jel arra mutat, hogy magával rántotta a japánt is. Az amerikai tőzsde egy ideje várt a korrekcióra, eddig lényegében mindentől függetlenül régen látott emelkedő pályán mozgott minden az elmúlt két év során.

Techcégnek sem jó lenni

Az esést olyan technológiai óriáscégek is megsínylették, mint a Boeing, de a Facebook, az Apple vagy a Microsoft részvényesei sem lettek gazdagabbak. Még az egy éves távlatban őrületesen jól teljesítő Amazon, amely kereskedőházból okoseszköz gyártóvá és az internet működéséhez szükséges infrastruktúra-szolgáltatóvá is vált, is veszített 2,7 százalékot az értékéből. Az esést megérezték a bankok is, arról viszont még korai beszélni, hogy mi lesz a mostani kiegyenlítődésnek a hatása a fintechre.

Az amerikai tőzsdét követte a japán is: a Nikkei 4,7 százalékkal zárt alacsonyabban. Nap közben azonban volt példa a hét százalékos esésre is. Hasonlóan rossz eredményekkel zárt a sanghaji és a hongkongi tőzsde is. Ilyen csökkenésre 2011. augusztusa óta nem volt példa a régióban.

A trendnek nem tudott ellenállni a német DAX, a brit FTSE sem, így az európai papírok is megsínylik az amerikai korrekciót.

Igazán vacakul viszont a bitcoin áll

Míg a tőzsde péntek óta mutatta a gyengélkedés jeleit és végül az amerikai munkaügyi jelentés indíthatta be a mostani folyamatot, addig a bitcoin több mint egy hete esik. A karácsonyi időszak 19 ezer dolláros árfolyamát már elképzelni is nehéz. Az évet még 16 ezer dolláron kezdte a legnépszerűbb kriptovaluta, de folyamatosan csökken az ára.

A kriptovaluta hetekig stagnált a 9-10 ezer dolláros árfolyamon. Mostanra azonban bezuhant hétezer dollár alá. Ez még mindig remek azok számára, akik egy éve ezer dollárnál szálltak be, ők bőven nyernek, ha most sikerül eladni a kriptovalutájukat. A tavaly ősszel elkezdődő nagy kriptopénz őrület befektetői viszont valószínűleg épp átgondolják az életüket és a befektetéseiket mert az eddigi minden hír ellenében növekvő trend megfordult és hasonló makacssággal csökken a bitcoin ára, mint ahogy eddig növekedett.

A csökkenésre válaszul több nagy bank letiltotta a hitelkártya terhére történő bitcoin vásárlást.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?