Több millió dollárt szedett össze a bűnöző a mobilszolgáltatók és a kriptotőzsde oldalak biztonsági megoldásainak hiánya miatt.

Több millió dollárt szedett össze a bűnöző a mobilszolgáltatók és a kriptotőzsde oldalak biztonsági megoldásainak hiánya miatt.

Az SMS-es azonosítás csapda (Képünk illusztráció)
(fotó: Xapo)

A tavalyi év egyik jellemző támadása volt a SIM-lopásos rablás. A tettesek elérték, hogy egy telefonszámot a tulajdonos tudta nélkül az ő telefonjukra irányítsanak – az mobilszolgáltatók ügyfélszolgálati folyamatainak hibái alkalmasak voltak ilyesmire – majd a lopott számot felhasználva jussanak be pénzügyi szolgáltatásokba. A SIM hacking vagy SIM hijacking néven emlegetett támadással több millió dollárnyi kárt okoztak különböző bűnözők. A módszer nem körmönfont, nem nehéz, ellenben garantáltan működik.

Most jutott el az első SIM lopásos ügy az ítélethirdetés szakaszába. A húsz éves Joel Ortiz negyven embertől lopott adatokat, majd ezeket felhasználva több millió dollárnyi kriptovalutára tette rá a kezét. A tárgyalás vádalkuval ért véget, így csak tíz évet kell börtönben töltenie Ortiznak. A csak köré képzeljetek oda ipari erősségű idézőjeleket.

A hatóságok abban bíznak, hogy a súlyos büntetés jelként is szolgál, hogy a SIM lopásos bűntényeket komolyan veszik. Másban nem is nagyon reménykedhetek. A mobilszolgáltatókat nem lenne egyszerű feladat rászorítani arra, hogy kiküszöböljék az összes ügyfélszolgálati hibát. A telefonos vagy sms-es azonosítás pedig széles körben elterjedt megoldás. A floridai bíróság előtt most is van egy ügy, amit az AT&T mobilszolgáltató indított egy tettes ellen, ami SIM lopással 23 millió dollár értékű kriptovalutát lopott össze.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?