A New York-i bankfiókban berendezett étterem szomszédai sem rossz helyek, és régen még fényűzőbb volt a környék.

Willie Sutton amerikai bankrabló váltig tagadta, hogy valaha is azt válaszolta volna a miért rabol bankokat, hogy „mert ott van a pénz”. 1979-es önéletrajzi könyvének mégis ez lett a címe. Azt pedig elismeri, hogy egy ennyire hülye kérdésre mindenki ugyanazt válaszolná. Sutton amúgy nem szorult arra, hogy egy mondatról emlékezzenek rá. Negyven éves bűnözői karrierje során durván kétmillió dollárt rabolt össze, ami miatt mondjuk a negyven év felét börtönben töltötte.

Egy New York-i bár megoldotta, hogy ne csak ezért akarjanak bankba menni az emberek. A Trinity Place nevű helyet egy 1904-ben épült banki széfben rendezték be. Nem is apróban, hanem abban a fajtában, amilyenbe a kincsrablós filmek utolsó jeleneteiben be szoktak jutni a hősök és bóklásznak a több raklapnyi arany vagy zsugorfóliába csomagolt készpénz között.

Az épület eredetileg a New York Realty bank egyik fiókja volt – írja az Atlas Obscura -, a páncéltermet pedig a Mosler Safe Company építette. A széfet a Hudson folyón hajóztatták le Moslerék gyárából, majd pedig ideiglenes vasúti síneket fektettek le az épületig, hogy egyáltalán a helyére tudják tenni a közel 13 centi vastag acél falakkal rendelkező fémszobát. A széf ajtajai – kettő is van neki – egyenként 35 tonnát nyomnak, és ezek jóval vastagabbak is, mint a 13 centis falak.

A mostani bár 2006 óta üzemel a páncélteremben és a hozzá csatolt vezetői tárgyalóban. A luxus a századelőt idézi, nem csak a báron belül, hanem kívüle is, mert az egykori bankfiók egy neogót stílusjegyeket hordozó, pazarul feldíszített iker-toronyépület alján található. Az épület mindig is a fényűzéssel volt összekötve. A huszadik emeleten volt az Ügyvédek Klubja, amely egy ötven darabos tehéncsordát is tartott New Jersey-ben, hogy a klubban mindig friss és minőségi vajat használjon a konyha.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?