A lengyelek kiszámolták, mennyi pénz szivárog el a rendszerből. A legrosszabbul a németek és a franciák járnak, de vannak nyertesei is a helyzetnek.


Osztottak és szoroztak a Polish Economic Institute (PIE) és a Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) szakértői és leraktak egy számot a davosi világgazdasági fórum asztalára. Az adóparadicsomok évi 170 milliárd eurójába kerülnek az EU-nak – írja a Paypers.

A legtöbbet Németország veszíti, durván 18 milliárd eurót, a második pedig Franciaország 11 milliárd euróval. Ezek az összegek nem csak önmagukban nagyok, hanem az országok adóbevételéhez viszonyítva is. A fenti 18 milliárd euró a potenciális német adóbevételek 29 százalékát teszi ki. Vagyis tenné, ha nem egy adóparadicsomon keresztül távozna a rendszerből.

Hasonlóan sokat mondó összehasonlítás, hogy a 170 milliárd euró az durván az ötöde az EU 2014-2020 közötti büdzséjének, ami 960 milliárd.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint a problémát az EU országok csak együtt tudják megoldani. Amíg erre nyitottság mutatkozik, addig persze Franciaország már kötött egy előzetes megállapodást az Egyesült Államokkal a technológiai óriáscégek megadóztatásáról.

Az EU-s összefogást az teszi nehézzé, hogy az unión belüli adóparadicsomok jól járnak a mostani rendszerrel. Így Belgium, Ciprus, Hollandia, Írország, Luxemburg és Málta nem lesz érdekelt abban, hogy az EU keményebb szabályozást hozzon. A problémát ráadásul nem csak a cégek jelentik a maguk évi 60 milliárd eurós kimentett jövedelmükkel. Az EU-nak 46 milliárd eurónyi, a leggazdagabb polgárok vagyonát érintő megfizetetlen adóval, és 64 milliárd eurónyi elcsalt áfával is meg kell birkóznia.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?