A Samsung annyi mindent gyárt – még konténerhajót is – majd pont bitcoin bányászatra alkalmas chipet ne tudna piacra dobni?

A Samsung annyi mindent gyárt – még konténerhajót is – majd pont bitcoin bányászatra alkalmas chipet ne tudna piacra dobni?

Az Antminerért sorba kell állni ma (Fotó: Gareth Halfacree // Flickr CC-BY-SA)
Az Antminerért sorba kell állni ma (Fotó: Gareth Halfacree // Flickr CC-BY-SA)

A bitcoin- és kriptopénz-őrületnek az egyik előre nem látott következménye, hogy csak jelentős felárral lehet nagy teljesítményű videokártyákat vásárolni. Ugyan egyszer már kimentek a divatból a bányászatra használt grafikus chipek, de annyira felment a kriptopénzek ára, hogy ismét bőven megéri a célchipeknél kevésbé takarékos megoldások használata. Ez a tény a világra kiterjedő videokártya-hiányt okozott. Igaz, mostanában amúgy sem nagy üzlet gépet fejleszteni, mert processzorból is főleg olyanok vannak a piacon, amelyeket érint a Spectre vagy a Meltdown sebezhetőség.

A bányászok viszont örülhetnek. Egyrészt minden jel arra mutat, hogy még a 10 ezer dolláros bitcoin árfolyamon is van pénzük videokártyára. Másrészt pedig a Samsungról – amely a szórakoztatóelektronika mellett chipeket, orvosi berendezéseket és teherhajókat is gyárt – kiderült, hogy bányászatra tervezett speciális célchipek (ASIC) gyártásába fogott.

A cég félvezetőgyára eddig sem állt rosszul. Például a remekül fogyó videokártyák memóriachipjeiből milliószámra állított elő. A bányászchipes üzletről egyelőre csak szűkszavúan nyilatkozott a cég. A hírt megszerző TechCrunchnak csupán annyit nyilatkoztak, hogy

a Samsung chipgyártó üzletága jelenleg kriptovaluta bányászására alkalmas chipeket állít elő. A megrendelőinkről azonban nem árulhatunk el további részleteket.

A koreai sajtó szerint a háttérben egy kínai, bányászgépeket gyártó cég állhat. A Samsung lépése izgalmasabbá teheti a bányászgépek piacát, mert a két legnagyobb kínai gyártó, a Bitmain és a Canaan Creative is a tajvani TSMC chipgyártóval állt kapcsolatban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?