A középiskola nem készít fel a nagybetűs élet mindennapjaira, az egyetem pedig elvárja ezt a tudást. Egy amerikai egyetemen már született megoldás a problémára, túljelentkezés is alakult ki.

(Fotó: John Loo CC-BY)

A pénzügyi tudatosságra való nevelés és a mindennapi tudások elsajátítása olyan terület, aminek nem nagyon van helye a tananyagban. Erre jött rá a kaliforniai Berkeley egyetem is, és erre válaszul hirdetett egy felnőttség képzést.

Az óraként felvehető felnőttség tárgy azoknak szól, akik a középiskolából úgy kerültek ki, hogy nem tanultak meg főzni, adóbevallást készíteni vagy úgy általában megijedtek az önálló élet kihívásaitól. A tárgy számos területet lefed, nem csak a pénzügyekről szól. A diákok hallanak előadásokat időmenedzsmentről de arról is, hogyan lehet javítani az emberi kapcsolataikon. Legyen az a kapcsolat szerelmi vagy baráti. Emellett egészségügyi és táplálkozási lába is van a tananyagnak.

A KTVU csatorna riportja szerint sok diák érzi úgy, hogy magára maradt a felnőtté válással. Vagy, hogy nagyon hirtelen jött a középiskola és az otthon lakás után az egyetem és a saját háztartás elindítása.

A kurzust két korábbi diák hirdette meg, akik a saját bőrükön tapasztalták meg, milyen stresszel jár a váltás. „Fel lehet hívni a családot telefonon, ha segítségre szorulunk, de ennek vannak korlátai” – mondta a KTVU-nak Belle Lau, az egyik oktató.

Az előző félévben 30 diák végezte el a kurzust. A mostaniban pedig nyolcvanan jutottak be. Az ötlet sikerességéről mindent elmond az, hogy további kétszáz diák nem jutott be a kurzusra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Lidia Varga 2020.02.06

    Az amerikaiak kissé feltalálták a spanyolviaszt . Merthogy valaha nálunk is létezett példul zárdákban a háztartástan nevezetű tantárgy ami pont ezekre készítette fel a diákokat (mármint az életre).Az ötvenes évek végén is próbálkoztak de valahogy hamvába hullott a dolog.

Vélemény, hozzászólás?