Már csak 23-at kell aludni és eljön a FinTech Radar konferencia, aminek lassan a teljes előadói sora nyilvános.

Alig pár hét és eljön a FinTechRadar Konferencia, ahol pillanatkép készül a mértékadó hazai fintech szcénáról. Lássuk a részleteket.

Lassan egy éve írjuk tele a FinTechRadar.hu oldalt, és látjuk, hogy nem csak mi vagyunk kíváncsiak arra, hogy hol tartanak a legforróbb fintech témák Magyarországon. Mivel nemcsak beszámolni szeretnénk a hazai pénzügyi forradalmoról, hanem részei lenni, segíteni a laza startupokból, fontos bankokból és biztosítókból, pénzügyis szolgáltatókból álló közösségnek, konferenciát szervezünk, hogy a legjobb és legsikeresebb szakemberek segítségével készíthessünk pillanatképet a 2017-es év elejének hazai fintech helyzetéről. Lássuk, hogy mik a forró témák, és kik beszélnek majd róluk!

A fintechben is fontosak az alapok

Az erős fintech szféra kialakulásához fontos, hogy megfelelő táptalaj legyen. Ezt adhatják a pénzügyi intézetek által ki nem szolgált emberek tömegei, a bankok és szolgáltatócégek hihetetlen koncentrációja. Az előbbire az afrikai mobilfizetési megoldások vagy India a példa, az utóbbira pedig az, hogy a Brexit miatt kicsit bizonytalan jövőjű London még mindig a kontinens pénzügyi fővárosa. Van azonban egy harmadik lehetőség is, ha a szabályozó hatóság fintechbarát környezetet épít fel. Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi Infrastruktúrák igazgatóságának vezetője és Szalai Ferenc, a Blueopes egyik alapítója is arról fog beszélni merre tart Magyarországon és a világon ez a terület.

(Fotó: Sam Valadi CC-BY)
(Fotó: Sam Valadi CC-BY)
(fotó: Sam Valadi CC-BY)

Mit ad nekünk a banki API?

A halálon és az adózáson túl az is egészen biztos, hogy 2018-ban életbe lép a PSD2 irányelv európaszerte, amely kötelezi a bankokat az API-juk megnyitására. Ezzel bármelyik startup vagy független programozó készíthet olyan appot, amelyik a felhasználó beleegyezése után a banki adatait kezeli.

Megmutatja mennyit költ, kényelmesebb netbank élményt biztosít, vagy éppen segít összekötni korábban létező pénzügyi szolgáltatásokat.

Az utóbbira az összenyitható Számlázz.hu és Magnet bankszámla a remek példa. A leghaladóbb magyar bankok képviselői egy kerekasztalban azt fogják megvitatni, Magyarországon mit hozhat az API-k megnyitása.

Amivel mindenki találkozik: a fintech fizetés

Az emberek által közvetlenül megtapasztalható fintech fejlesztések nagyrészt a fizetésről szólnak. Először megtanultunk készpénz helyett bankkártyát hordani magunkkal, aztán a bankkártyával az interneten fizetni, majd ugyanezt mobillal, appal, szmájlival bemutattuk. Arról, hogy ezeket valójában hogyan használjuk az OTP Mobiltól érkező Al-Absi Gáber Seif fog előadni. Délután pedig visszatér a témára Dr. Horváth Attila, a Big Fish fintech fejlesztésekkel foglalkozó vezetője, aki a történet fejlesztői oldaláról tart beszámolót.

Alipay fizetési szolgáltató
(Forrás: Alipay)
(fotó: Alipay)

Kriptovaluták Magyarországon

A fejlesztős témák egyébként is átveszik a konferencia feletti uralmat délután. A Bitcoinon és az Ethereumon dolgozó szakértők a két kriptopénztől és a blockchain technológiában rejlő lehetőségekről fognak beszélni. Azt mindenki sejti már a pénzügyi világban, hogy a blockchain valahogyan meghatározó lehet a jövőre nézve, de még a bankok és a banki konzorciumok is tapogatóznak.

Legyél nagy adományból! – A magyar Kickstarter sikerek

Az utolsó blokkunkban pedig sikeres közösségi finanszírozási kampányok gazdái – Pál Marcell, a Brewie sörfőzőgép egyik atyja és Falus Dániel, a Shoka okos bringacsengő kitalálója – beszélnek a tapasztalataikról. Kádár Tamás, a csalásokat szűrő Seon nevű startup alapítója pedig arról számol be, milyen Magyarországról elrajtolva célba venni a nemzetközi piacot egy fiatal céggel.

Gyere el te is a FinTechRadar Konferenciára február 21-én a Mosaikba. Ne maradj le a pénzügy forradalmáról!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?